Maslac je jedan od onih sastojaka koje uvijek želite imati za svaki potencijalni recept, a može se skladištiti na ovaj iznenađujući način za lakšu upotrebu.
Nezaobilazan je u hrskavim kroasanima, pahuljastim kajganama ili kremastom pire krumpiru. Najčešće ga čuvamo u hladnjaku, no zbog toga njegova upotreba može postati teža. Ipak, postoji način da vaš maslac uvijek bude mekan. Bolji je kada se čuva izvan hladnjaka.
Zašto se maslac ne treba čuvati u hladnjaku
Maslac kupljen u trgovini bit će dobar ako ga ostavite na sobnoj temperaturi u svojoj kuhinji. Međutim, važno je da ga pokrijete poklopcem. Razlog za to je sadržaj vlage u maslacu. Budući da maslac ima nizak udio vlage, manja je mogućnost razvoja bakterija.
Drugi potencijalni razlog je taj što ima malo ugljikohidrata i proteina.
Bri Bell, registrirani dijetetičar i stručnjak za sigurnost hrane, rekao je za All Recipes: "Maslac je siguran za jelo ako je stajao na sobnoj temperaturi. Jedan je od razloga zašto se ne kvari tako brzo kao drugi mliječni proizvodi na sobnoj temperaturi taj što ima malo ugljikohidrata i bjelančevina, koji su omiljeni izvori hrane plijesni i bakterija."
Ako se pravilno skladišti, maslac može trajati jedan do dva tjedna izvan hladnjaka. Ne smijete ostaviti maslac u originalnom omotu od voštanog papira jer se mogu stvoriti bakterije. Također morate biti sigurni da je pohranjen daleko od sunčeve svjetlosti za vrućeg dana. Temperatura iznad 21 Celzijeva stupnja je prevruća da bi maslac ostao vani.
U hladnjaku slani maslac ima rok trajanja od jednog do dva mjeseca. U zamrzivaču može stajati šest do devet mjeseci, piše Express.
POGLEDAJTE VIDEO: Maslac 3,05 eura, jaja, 1,75. Ovo su cijene koje bi nas u petak mogle dočekati u trgovinama