LOŠE KOMBINACIJE /

Izbjegavajte ova pića prije jela: Umrtvit će vam nepce i pokvariti okus hrane

Image
Foto: Pixabay

Viši udio alkohola u piću može izazvati gubitak osjeta okusa

4.10.2024.
16:41
Pixabay
VOYO logo
VOYO logo

Bilo da se radi o čaši vina, otmjenom koktelu ili hladnom pivu, popiti piće prije jela uobičajena je praksa kada izađete npr. na večeru s prijateljima ili obiteljski ručak. No alkohol i žestoka pića mogu negativno utjecati na nepce, do te mjere da bi jedno ili dva pića prije večere mogli uništiti okus hrane, upozoravaju stručnjaci.

Kada su u pitanju žestoka pića to se odnosi na destilirana alkoholna pića poput votke, viskija, ruma ili burbona. Ona sadrže visok udio alkohola, često između 40 i 50 posto. U suprotnosti su s fermentiranim alkoholnim pićima, poput vina, piva, jabukovače i sakea, koji često imaju niži udio alkohola, manji od 15 posto. Viši udio alkohola u piću može izazvati gubitak osjeta okusa.

''Budući da blokira proteine ​​potrebne za stvaranje sline u ustima, žestoka pića mogu dehidrirati stanične stijenke u vašim ustima'', kaže Cody Bridges, voditelj restorana u odmaralištu Massanutten u Virginiji.

Image
GUBITAK KILOGRAMA /

Ovako izgleda idealna večera: Nije je potrebno preskakati niti smanjivati

Image
GUBITAK KILOGRAMA /

Ovako izgleda idealna večera: Nije je potrebno preskakati niti smanjivati

Takva pića mogu imati i umrtvljujući učinak, upozorava Sam Favata, direktor pića za Olamaie u teksaškom Austinu. ''Taj privremeni umrtvljujući učinak može smanjiti sposobnost raspoznavanja kompleksnijih okusa kao i arome u vinu ako ga pijete uz večeru. Jaka pića mogu promijeniti percepciju kiselosti i slatkoće u vinima, što dovodi do manje uravnoteženog iskustva okusa'', prenosi Mirror.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju trebalo bi izbjegavati žestoka alkoholna pića ako želite uživati ​​u obroku i držati se pića s niskim udjelom alkohola za bolje iskustvo, savjetuju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osobno bih izbjegavao bilo koji koktel koji sadrži jaka alkoholna pića, poput Manhattana ili martinija'', kaže Billy Turner koji radi u Kimpton Shane hotelu u Atlanti. Dok je Cyrus Shultz stručnjak za pića iz kalifornijskog restorana s Michelinovom zvjezdicom dodao ''Općenito bih rezervirao koktele s više šećera za kasnije tijekom obroka. Slatko piće može obložiti stijenke u vašim ustima, a ako je nakon toga piće suše, može biti gorčeg okusa''.

Image
Foto: Pixabay

Isti savjet ponavlja i Mari Coyle, potpredsjednica za vinarstva tvrtke Foley Family Wines i vinarka u Chateau St. Jeanu u Kaliforniji. ''Kokteli s jakim okusom ili oni slađi mogu preopteretiti nepce i otežati procjenu okusa jela''.

Billy Turner slaže se s dobitnikom nagrade Michelin iz Chicaga, Alexom Ringom, koji je rekao da je važnije uzeti u obzir kvalitetu nego samo piće. ''Kao i većina stvari, svodi se na umjerenost. Sve što popijete imat će učinak na okus, stoga samo umjereno. Nakon večere možete uživati u odličnom viskiju ili konjaku.''

''Uz to jaka alkoholna pića smanjit će vaš apetit, a blaža će ga pojačati'', dodaje.

''Ako ste večeru počeli s koktelima, preporučujem da nastavite s vinom i nečim laganim i osvježavajućim. Bijelo vino poput sauvignona ili svijetlo crveno poput pinota može biti nježno za nepce. Pjenušci ili roséi također su izvrsne opcije za prijelaz s koktela na večeru'', zaključuje Favata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Čuva srce, mozak, vid. Ova riba je najzdravija, a nekad je bila sirotinjska hrana: 'To se promijenilo!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gs australija
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike