Čini se kako špinat ipak nema baš toliko željeza kao što nas cijeli život uvjeravaju, piše Slobodna Dalmacija.
Njemački znanstvenici tvrde kako se zapravo radi o "najpoznatijoj nutricionističkoj pogrešci", odnosno o tipfeleru koji potječe još iz 19. stoljeća.
Tada je naime provedeno testiranje o količini željeza u ovoj zelenoj, lisnatoj biljci i dogodila se pogreška tako što je netko napisao kako na 100 grama špinata ima od 35 do 40 miligrama željeza.
Nećemo dobiti mišiće poput Popajevih
"No, točan podatak je da se radi o količini od 3,5 do 4 miligrama (željeza), a to nije dovoljno za mišiće poput Popajevih", objašnjava Helga Strube iz Njemačkog saveza nutricionista.
Također je dodala kako ustvari ni jedna namirnica ne može magično, sama od sebe potaknuti rast mišića, ali i istaknula da željezo iz biljaka nije toliko djelotvorno u organizmu kao primjerice ono iz mesa.