A evo što o svemu kažu profesionalci:
1. Kako biste efikasnije pripremili obrok, prije početka kuhanja organizirajte namirnice koje će vam biti potrebne na dohvat ruci. U kulinarskim krugovima ta tehnika ima i svoj naziv - "mise en place".
2. Kod pripreme više različitih jela za isti obrok, isplanirajte vrijeme i napravite dobar redoslijed pripreme. Primjerice, kolač kome je potrebno tri sata hlađenja prije služenja pripremite prvo, a dok se hladi nastavite sa pripremom ostalih jela.
3. Pripremite veću količinu kvalitetnog temeljca (pileći, juneći, mješani, riblji ili od povrća), a potom ga zamrznite u plastičnim čašicama za kasniju upotrebu – za rižota, umake i slično.
4. Kako biste se riješili mirisa bijelog luka, pod mlazom hladne vode tridesetak sekundi protrljate ruke o predmet od nerđajućeg čelika (žlicu ili sudoper).
5. Kako biste proverili da li je ulje dovoljno zagrijano za prženje, uronite drvenu kuhaču u ulje koje se grije u tavi. Mjehurići u ulju oko uronjene kuhače pokazuju da je ulje vruće .
6. Prilikom sjeckanja papra u zrnu ili sličnih suhih začina, prelijte ih sa nekoliko kapi ulja kako se ne bi razletjeli na dasci.
6. Još malo o češnjaku...: Jedete li ga za ručak ili večeru, neka ga jede i vaš partner/partnerica.
7. Razlog zbog kojeg profesionalni kuhari začinjavaju jelo s visine nije zato što izgleda dobro, nego da bi se začin pravilnije rasporedio.
8. Ako vam nakon pripreme ostane višak umaka, možete ga zamrznuti u posudama za led, a kockice naknadno možete podgrijati u tavi,; točno onoliko koliko vam je potrebno.
9. Suho začinsko bilje ubacite na početku kuhanja, kako bi se njihove arome razvile. Svježe začinsko bilje dodajte na kraju, kako se njihove arome ne bi izgubile kuhanjem.
10. Kako biste ispratili razvoj ukusa i potrebnu količinu začina, obavezno probajte jelo tijekom kuvanja, kao i pred posluživanje.
11. Kako biste spriječili ljepljenje tjestenine, kuhajte ga u velikoj količini vode (idealno je 100 grama kuhati u jednoj litri vode). Izbjegavajte korištenje ulja tijekom pripremanja tjestenine, jer će spriječiti prijanjanje umaka na tjesteninu.
12. Kako biste dobili reš koricu na komadu mesa, obrišete ga od viška vlage papirnim ubrusima prije početka obrade.
13. Da biste olakšali proces sječenja slanine na sitne kockice, ostavite je u zamrzivaču oko 15 minuta da se stvrdne.
14. Kako bi povrće zadržalo svoju sviježu boju, ubacite ga u ledenu vodu odmah nakon blanširanja ili kuvanja.
15. Prilikom grilanja ili prženja nemojte pretrpavati tavu jer će se namirnice kuhati u pari umjesto da postanu reš i hrskave.
16. Kako bi voda u loncu brže zaključala, uvijek stavite poklopac.
17. Da biste izbjegli da daska za sjeckanje klizi po radnoj površini, postavite vlažan ubrus ili krpu ispod nje.
18. Uvijek ohladite hranu prije nego što je ubacite u hladnjak. Ne samo da ćete inače "zlostavljati" hladnjak tj. trošiti znatno više struje nego ćete i više "kontaminirati" druge namirnice, primjerice maslac koji će poprimiti aromu.
19. Preporučuje se da đumbir ljuštite žlicom, jer rub žlice lako skida koru đumbira prateći njegove krivine i minimalizira otpad.
20. Koristite ljuske razbijenog jajeta kao žlicz kojom ćete lako pokupiti sitne komadiće ljuske iz jajeta.
21. Kako biste povećali količinu soka iz citrusnog voća (limun, limeta, mandarina i slično) prije cijeđenja ih rolajte pritiščući dlanom o radnu površinu. Ako recept zahtijeva ribanu koru limuna, koristite najsitniji ribež i pokušajte izbjeći bijele dijelove ispod kore jer će jelu dati gorak okus.
22. Uključite mališane u pripremu obroka. Nedavno istraživanje je pokazalo da djeca koja su izravno uključena u pripremu obroka radije jedu zdrave namirnice i lakše prihvaćaju nova jela .
23.Tjesteninu kuhajte minutu kraće no što je istaknuto na pakiranju. Proces pripreme možete završiti tako što ćete je skuhati u tavi s umakom nakon cijeđenja.
24.Kako biste povezali sastojke u umaku ili napravili kremastijim već gotov umak, podlijevajte ga vodom u kojoj ste kuhali tjesteninu.
25.Kako biste pojačali arome orašastih plodova, kratko ih pecite na suhoj tavi neprestano mješajući , a potom sklonite s vatre i s vruće tave kako se ne bi prepekli i zagoreli.
26.Na komadima mesa, ribe, "u podlozi" pašteta ili tartar bifteka, za bolji okus koristite kućni aromatizirani maslac - pripremite ga tako što ćete u komad maslaca umjesiti sjeckano sviježe začinsko bilje, papar, lavandu, med ili sušenu rajčicu, a potom ga umotajte u papir za pečenje i vratite u hladnjak kako bi se stegnuo.
27.Pripremite domaće krutone za salatu tako što ćete izrezati kruh za tost na kockice i stavite na papir za pečenje u lim za pečenje. Potom poprskajte maslinovim uljem, solju, paprom i začinima po želji te pecite u pečnici na 180 stupnjeva Celzijevih, dok ne postane hrskav, uz nekoliko miješanja tijekom pečenja.
28.Kako biste istakli jedinstveni okus ribe, pažljivo poprskajte bijelu morsku ribu nakon grilanja ili pečenja u s nekoliko kapi limuna.
29. Pripremite vinaigrette dresing za salate, koristeći jednu količinu kvalitetnog oscta na tri količine maslinovog ulja, uz so i papar prema želji. Za raznolikost okusa, mirisa i boja koristite različite vrste ulja (orahovo ili ulje lješnjaka), octa (tamni balzamični ocat, limunov sok ili sherry brandy) ili dodajte sviježe začine, senf, med, voće zdrobljeno u blenderu (maline) ili povrće (rajčica).
30.Kako biste u salati zadržali teksturu i hrskavost komadića soli, koristite krupnu morsku sol u vinaigrette dresingu.