Iako je uvriježeno mišljenje da je salata lagana hrana, ona itekako sadrži vlakna, proteine, vitamine i minerale. Međutim, nije svaka vrsta salate jednako hranjiva. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti poredao je osam najpoznatijih od one s najmanje nutritivnih vrijednosti do one s najviše.
8. Salata kristal
iceberg leaves texture
Iako je na zadnjem mjestu po nutritivnoj vrijednosti, ipak sadrži vlakna, kalij, cink, kalcij, folnu kiselinu, vitamin A i vitamin K. U njoj se još može naći velik udio vode što je uvijek dobra stvar.
7. Rukola
Fresh arugula salad
Rukola je prepuna fitokemikalija, bioloških aktivnih spojeva biljaka koje štite od bolesti i mogu spriječiti stvaranje stanica raka. Čak i nije loše za komad zelenja.
6. Kelj
Bunch of freshly harvested lacinato kale top view
Jedna porcija kelja zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima A, C i K. Plus, sadrži tri grama proteina. Nije loše.
5. Rimska salata
Rimska salata je čvrsti izvor vitamina K i A, kao i folata.
4. Zelena salata
Ovu salatu najčešće jedemo, a bogata je kalijem i vitaminima A i K.
3. Cikorija
Na visokom trećem mjestu je cikorija jer je prepuna vitamina B1, B3 i cinka. Ovi B vitamini pomažu pretvoriti hranu u energiju te su neophodni za zdravlje kože, kose, oči i jetre.
2. Špinat
Za špinat se i od prije zna da je nutritivna bomba prepuna vitamina K i A, kao i mangana i folata.
1. Potočarka
I prvo mjesto s razlogom zauzima potočarka koju često ubrajaju u superhranu. Također sadrži veliki postotak vitamin K i A, željezo i magnezij, proteine i vlakna. Važno ju je jesti sirovu jer termičkom obradom gubi ljekovita svojstva.