Najbolji božićni kolači za koje nećete morati ni paliti pećnicu

Image
Foto: Thinkstock, etorres69

Prefini su, brzo se naprave i ne iziskuju nikakve posebne kulinarske trikove

23.12.2016.
12:56
Thinkstock, etorres69
VOYO logo

Ako vam se ovih blagdana jednostavno ne da napecivati brdo kolača, a želite gostima ipak ponuditi neke slastice, za vas imamo recepte za odličnih 5 kolača. Ove slatke zalogaje savršeno će napraviti i najveći amater, a oduševit će naprosto svakog.

Rolada od kokosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kora

  • 300 g mljevenih keksa
  • 200 g šećera
  • žlica kakaa
  • 1 dl mlijeka

Nadjev

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 125 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 100 g kokosa

Zamijesite sve sastojke za koru i raširite je na foliju. Umutite margarin sa šećerom pa dodajte ostale sastojke za nadjev. Rasporedite nadjev po kori i rolajte je uz pomoć folije dok ne dobijete roladu. Stavite u hladnjak barem sat vremena.

Rum kuglice

  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g mljevenih keksa
  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 žlice ruma
  • 100 g grožđica
  • 100 g čokolade
  • šarene mrvice

Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.

Raffaelo kuglice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • pola litre mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 30 dag kokosovog brašna
  • 25 dag margarina
  • 7 žlica šećera
  • 25 dag šećera u prahu
  • cijeli bademi

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Crvenkapica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krema

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 2 dcl šećera
  • pola l slatkog vrhnja
  • 2 želatine

Biskvit

Petit Beurre keksi

Preljev

Tekst se nastavlja ispod oglasa

kompot od višanja

U jednoj litri mlijeka sa šećerom skuhajte tri pudinga i ostavite da se ohlade. Istucite slatko vrhnje i pustite neka se hladi barem pola sata pa ga zatim umiješajte u puding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protvan stavite red keksa, na njih pola kreme, zatim opet kekse i na njih ostatak kreme. Iz kompota izvadite višnje pa ih posložite po kolaču. Od soka skuhajte preljev koji će se stisnuti kao želatina i rasporedite ga po kolaču.

Pustite neka se preljev ohladi, a potom kolač stavite u hladnjak na dodatno hlađenje.

Čokoladni truffelsi

  • 250 g tamne čokolade
  • 130 ml slatkog vrhnja
  • žličica cimeta
  • 30 g maslaca
  • ribana kora jedne naranče
  • tamni gorki kakao prah

Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.

Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje - na balkonu na zimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo