Nađete li se usred zime u na Islandu, svakako kušajte hakarl.
Ovaj specijalitet sastoji se od mesa morskog psa, koje se suši na svježem zraku (znači, nema finog okusa i mirisa po dimu, kao na šunki, slanini, kulenu), te se poslužuje u raspadajućem stanju, a zalijeva velikom količinom rakije od krumpira.
Stranci ovo jelo opisuju kao 'užasnu, bez okusa i vjerojatno najgoru moguću hranu na svijetu'.
Na sjeverozapadnoj obali SAD-a i Kanade u morskom mulju živi najveći mekušac na svijetu, zvan geoduck, koji je jako popularan i u Kini.
Veliki mesnati dio cijenjen je zbog aromatičnog okusa i hrskavosti, a slovi i kao afrodizijak. Uglavnom se jede kuhan ili svjež, kao suši, sa sojinim umakom.
Nizozemska proljetna poslastica sirova haringa, bez začina, osim soli, jede se tako da je se uhvati za rep i polako spušta u usta. U njezinu čast održava se i Festival haringe.
Stoljećima se u dijelu Azije, Afrike i Južne Amerike uživa u raznim kukcima. Prženi, kuhani ili poluživi tradicionalno su jelo. Pripremite se na skakavce, žohare, gusjenice, škorpione, mrave, dudove svilce, pčele i sve ostale leteće i gmizave bube.
Po mnogima jedno od najodvratnijih jela svakako je škotski specijalitet haggis. Brojni su recepti, ali sastojci su uvijek isti: srce, jetra i pluća ovce, luk, zob, loj, začini, sol. Sve se to pomiješa i ugura u ovčji trbuh zadnje nedjelje u siječnju, u znak sjećanja na škotskog pjesnika Roberta Burnsa.
Havajski steak ili spam, koliko god fino zvuči, vrsta je sušija. Radi se od mesa nepoznatog porijekla, oko kojeg se omota kuhana riža i sušena morska trava. Volite li suši, ovaj specijalitet za vas će biti mačji kašalj.
Pasta sa sipinim crnilom služi se diljem Italije i, kako bi mnogi potvrdili, gotovo da i nema okusa. Uz dodatak soli, papra te parmezana, ovo jelo imalo bi nekakvog smisla.
Jedna od gastronomskih veličina, Francuska, poznata je i po obožavanju puževa. Ako niste ljubitelj puževa, probajte ovaj recept. Puževi se izvade iz kućica, kuhaju se s maslacem, češnjakom i peršinom, a nakon toga se stavljaju natrag u kućice. Tada se preliju bešamel umakom i poslužuju uz vino.
Prethodni članci:
arti-201008170534006 arti-201004260383006