Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene prednosti. Danas se koristi u cijelom svijetu i vrlo je popularna namirnica zbog već spomenute visoke nutritivne vrijednosti, jednostavnosti obrade i pripreme, kao i mogućnosti višemjesečnog čuvanja.
Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva je i dobar izvor antioksidansa, piše Medical News Today.
Koje vitamine sadrži mrkva?
Samo jedna mrkva srednje veličine teška oko 60 grama sadrži:
- 25 kalorija
- 5,8 grama ugljikohidrata
- 1,7 grama vlakana
- 0,9 grama proteina
- Kalcij, kalij, lutein, beta karoten
- Vitamine E, K, C i A
Prednosti konzumacije mrkve
Roditelji su vam vjerojatno rekli da je mrkva dobra za vid, a stručnjaci tvrde da nedostatak vitamina A sadržanog u mrkvi može uzrokovati sljepoću kod djece. Međutim, kod većine ljudi vid se neće promijeniti nakon što jedu samo mrkvu, osim ako nemaju manjak ovog vitamina.
Osim vitamina A, mrkva sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može spriječiti degeneraciju žute pjege.
Konzumacija mrkve je vrlo važna, a osim za vid, pomaže i kod:
- Raka prostate
- Raka kože
- Leukemije
- Dijabetesa
- Visokog krvnog tlaka
Osvježavajući napitak od mrkve
Limeta, mrkva i đumbir pomiješani zajedno stvaraju napitak koji - ne samo da je osvježavajući, već će tijelo napuniti vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima. Ojačat će vaš imunitet i okrijepiti vas kada vam je najpotrebnije.
Sastojci:
- Dvije žlice nasjeckanog oguljenog đumbira,
- 250 mililitara svježeg soka od mrkve,
- 125 mililitara svježeg soka limete,
- 80 mililitara vode
Priprema:
Stavite đumbir i vodu u malu tavu na srednju vatru i miješajte dok ne prokuha. Kad prokuha, maknite s vatre i ostavite da stoji deset minuta. Dobivenu tekućinu procijedite i pričekajte da se ohladi. Zatim dodajte sok od mrkve i limete koji ste prethodno napravili uz pomoć sokovnika ili cjedila. Dobro promiješajte i čuvajte u hladnjaku, a možete poslužiti s ledom.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU-u: 'Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'