Jedini problem je to što je sjemenke tako naporno vaditi. Ipak, postoji nekoliko načina kako ih možete izvaditi brzo, jednostavno i bez zamazanih prstiju.
Metoda 1
Razrežite nar uzdužno (po "ekvatoru"). Polovicu malo raširite, (možete i zarezati na dijelovima gdje je opna) te drvenom kuhačom udarajte po kori. Sjemenke će ispadati u zdjelu.
Metoda 2
Jednostavno uronite polovicu šipka u sdjelu pod vodom i raširite koru. Još malo prstima oslobodite sjememke. Opne će isplivati na površinu, a sjemenke padatio na dno. Skupite sjemenke istavite ih na ih papirnati ručnik.
Još tri načina
Šipak možete rarezati i pri vrhu, koturati ga o stol pritiščući dlanom te potom "tući" kao u prvoj metodi. Najjednostavnije je iscijediti sok - jednostavno prerežete nar i iscijedite ga poput limuna. Za posluživanje je idealno ako ga zarežete pri vrhu i potom slijedeći opne - tako ćete dobiti savršene kriške.