Možda se čini da je najjednostavnije što možete pripremiti za jelo - jaja na sve moguće načine. Nema tu mnogo mudrosti, smatraju mnogi. No, ipak postoje pogreške koje možda i vi radite, a zbog kojih vam jaja ne ispadnu onako kako očekujete.
Najvažnije u pripremi jaja jest pogoditi pravu temperaturu. Profesionalni kuhari podijelili su nekoliko korisnih savjeta, ali i ukazali na najčešće pogreške koje ljudi čine s ovom jednostavnom namirnicom.
Jaja na oko
Pogreške: pretjerano skuhan žumanjak, premalo obrađen bjelanjak i prečesto miješanje jaja dok se peku.
Rješenje: pecite jaja malo dulje na niskoj temperaturi i po potrebi nakratko poklopite tavu.
Kulinarski stručnjak s Instituta za kulinarsko obrazovanje Frank Proto jaja peče na nižoj temperaturi kada želi da se bjelanjak dobro ispeče, a žumanjak ostane tekući. Prženje jaja na oko on započinje na srednje jakoj vatri s uljem ili maslacem u tavi, čak i ako se jaja ne lijepe za tavu, jer im to daje puniji okus.
"Razbijte jaja nad tavom i jednostavno ih pustite da se prže. Mnogi ih bez pravoga razloga počnu miješati i premještati s jedne strane na drugu, što im uništi teksturu. Samo ih pustite da se prže" rekao je Proto za Huff Post.
Kajgana
Pogreške: prekuhavanje i pogrešan način miješanja.
Rješenje: maknite jaja s vatre dok su još "vlažna" a tijekom kuhanja stalno miješajte velikim pokretima i okrećite.
"Mekanu je kajganu najlakše dobiti na laganoj vatri uz stalno miješanje i prevrtanje", kaže Proto i savjetuje da nju nikad ne pržite na jakoj vatri i ne zaboravite miješati. Također preporučuje da kajganu ne solite dok nije potpuno gotova.
Tvrdo kuhana jaja
Pogreške: pucanje jaja prilikom stavljanja u lonac, prekuhavanje i nespretno guljenje.
Rješenje: jaja odmah stavite u vruću vodu, a kada su gotova, uronite ih u "hladnu kupku".
Bez obzira na to stavljate li jaja u hladnu ili proključalu vodu, nakon kuhanja ih treba potopiti u hladnu vodu kako bi im se ljuska prilikom guljenja lako odvajala, bez pucanja.
Autorica i stilistica hrane Andrea Slonecker podijelila je svoju isprobanu metodu: "Pričekajte da voda proključa, smanjite vatru na lagano, ubacite jaja, a onda ih kuhajte 12 - 13 minuta, ovisno o tome koliko ih imate u loncu."
Omlet
Pogreške: prekuhavanje i dodavanje sirovih punjenja.
Rješenje: omlet izvadite iz tave dok je unutrašnjost još vlažna, a prethodno pripremite nadjev, npr. gljive ili luk.
Sir možete staviti u tavu zajedno s jajima, ali sve ostale nadjeve valja najprije termički obraditi napola, a tek onda ih dodati omletu da se još malo sve skupa prepeče.
"Omlet treba prestati peći dok su jaja još malo vlažna jer će se i nakon što tavu maknete s vatre ona još 'peći'", objasnila je Slonecker.