Japanske palačinke, poznate i kao souffle palačinke više nisu popularne samo na istoku. Kroz društvene mreže uvukle su se u kuhinje brojnih zapadnijih zemalja, a trenutačno su i jedna od popularnijih slastica za testiranje vlastitog kulinarskog umijeća.
Istražili smo kako pripremiti mekane japanske palačinke kod kuće. Iako možda ne prvu djeluju zahtjevno za napraviti, za pripremu samo treba strpljenja i mirna ruka.
Japanske palačinke recept
Japanski naziv za ove slastice je Fuwa Fuwa palačinke. Fuwa Fuwa (izgovor: fua fua) je ukratko japanski način izgovaranja riječi fluffy odnosno mekano. No koja je tajna njihove mekoće? Ključ kod pravilne pripreme ovih palačinki je u dvije stvari - pravilno napravljen snijeg i održavanje temperature unutar tave. Za prvo će vam trebati dobra tehnika, a za drugo jednostavno odgovarajuć poklopac za tavu na kojoj ćete ih peći.
Prije nego što krenete raditi na ovom desertu, trebate pripaziti na jedan mali, ali nikako zanemariv detalj. Postoji nekoliko tehnika odvajanja žumanjka od jajeta (rukama, s pomoću ljuske jajeta, bocom). Koristite onu s kojom ste najviše upoznati jer je neizmjerno bitno da žumanjak ostane čitav. Mnogi recepti preporučuju da jaja budu sobne temperature, no lakše je razdvojiti žumanjak od bjelanjka na nešto hladnijim jajima. Zato ih je bolje odvojiti kad ih izvadite iz frižidera i potom ostaviti na sobnoj temperaturu da se zgriju.

Japanske palačinke sastojci:
- 2 jaja
- 50 ml mlijeka
- 50 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice vanilin šećera
- 1/2 žličice limunove kore (po želji)
- 1/2 žličice octa ili limunovog soka
- 1 žlica otopljenog maslaca ili ulja
- Prstohvat soli
- Maslac ili ulje za pečenje
Japanske palačinke priprema:
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
- U zdjeli sa žumanjcima pomiješajte mlijeko, otopljeni maslac (ili ulje), vanilin šećer i limunovu koricu. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- U drugoj zdjeli prosijte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte ovu suhe sastojke u smjesu sa žumanjcima i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica.
- U čistoj zdjeli, s pomoću miksera, istucite bjelanjke s octom ili limunovim sokom dok ne dobijete mekani snijeg.
- Postepeno dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- U smjesu sa žumanjcima pažljivo umiješajte trećinu tučenih bjelanjaka, koristeći špatulu i laganim pokretima odozdo prema gore.
- Dodajte preostale bjelanjke i nastavite lagano miješati dok se sve ne sjedini. Pazite da ne pretučete smjesu kako bi palačinke ostale prozračne.
- Zagrijte tavu s neprianjajućim premazom na srednje jakoj vatri i premažite je s malo maslaca ili ulja.
- Žlicom stavite smjesu u tavu, formirajući dvije do tri hrpice. Pokrijte tavu poklopcem i pecite oko 5 minuta dok donja strana ne postane zlatno smeđa.
- Pažljivo okrenite palačinke i nastavite peći još 5 minuta dok ne postanu zlatno smeđe s obje strane.
- Poslužite palačinke odmah nakon pečenja, uz dodatke po želji poput šlaga, voća, javorovog sirupa ili omiljenog namaza.
POGLEDAJTE VIDEO: Francuski veleposlanik otkrio nam je recept za jednostavnu i finu tortu: Evo što vam treba