Tiktokerica Miranda Wilson, koja je medicinska sestra u Kaliforniji, dobila je brojne kritike zbog svoje metode čišćenja drvenih dasaka za rezanje u svojoj kuhinji, piše New York Post.
POGLEDAJTE VIDEO: Gost Direkta Tomislav Gretić: 'Shvaćam ljude u kuhinji. Sigurno neću napraviti dramu, vikati…'
U videu od 15 sekundi objavljenom ranije ovog mjeseca, ona je komentirala istraživanje Sveučilišta u Arizoni koje tvrdi da prosječna daska za rezanje sadrži 200 puta više fekalnih bakterija iz sirovog mesa nego WC školjka.
"Zgadio mi se život kad sam saznala ovu činjenicu, pa evo jednostavnog načina da očistite svoju dasku za rezanje", rekla je te je nakon toga savjetovala svojim pratiteljima da posipaju morsku sol i ocat po daski za rezanje.
Miranda je smjesu po dasci trljala pet minuta kriškama limuna prije nego što ju je isprala. Iako ona vjeruje da je eliminirala sve fekalne tvari sa svoje daske za rezanje, nekoliko korisnika društvenih mreža se ne slaže s tim.
"Limun i sol definitivno ne 'dezinficiraju' ništa, biste li htjeli da vaš liječnik stavi limun i sol na njegove ruke prije operacije?", "Radije bih koristila svoju WC školjku kao dasku za rezanje jer ima 200 puta manje bakterija nego moje daske za rezanje", komentirali su.
'Drvo može apsorbirati bakterije i ubiti ih'
"Ne biste trebali meso sjeckati na drvu jer sokovi tonu u njega. Koristite plastične daske za meso, a za povrće onu od drveta!" savjetovao je jedan Tiktoker.
Nije neuobičajeno otkriti fekalne tvari u vašoj kuhinji. Neki sirovi mesni proizvodi imaju ih na sebi, tako da ispiranje daske vodom nije dovoljno. Daniel Gritzer, viši kulinarski direktor na stranici Serious Eats, preporučuje korištenje tople vode s sapunom za uklanjanje bakterija s površina na kojima pripremate hranu.
Kulinarski stručnjak također je razotkrio mit iza nehigijenskih drvenih dasaka za rezanje. "Neki se ljudi boje da je drvo, jer je porozno i može upiti tekućine, nehigijensko. Drvo može apsorbirati bakterije, uhvatiti ih i ubiti", kazao je.
Istraživanja su pokazala da drvo može apsorbirati i ubiti bakterije u tri do deset minuta nakon kontaminacije, ali masna hrana, poput pileće masti, može ostati na površini satima.
Gritzer je rekao da je drvo njegov omiljeni materijal za dasku za rezanje u odnosu na plastiku jer se plastika često mora mijenjati i otupljuje noževe. "Drvo je daleko najbolji materijal za izradu dasaka za rezanje. Izdržljivo je, ali blago prema noževima, glatko je, no ne i sklisko te je čvrsto i dobro uspijeva apsorbirati udare", istaknuo je.