VIŠE BENEFITA /

Svježa ili kuhana rajčica - koja je zdravija? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Image
Foto: Freepik

Rajčica je omiljena među ljubiteljima zdrave prehrane, no jeste li se ikad zapitali koji je njezin oblik bolji za vaše zdravlje – svježi ili kuhani?

7.10.2024.
22:24
Freepik
VOYO logo

Iako su svježe rajčice prepuna vitamina i minerala, kuhane obiluju dodatnim zdravstvenim prednostima.

Kuhane rajčice može poboljšati vaše zdravlje, smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći u bržem oporavku mišića nakon vježbanja. Također pomažu u smanjenju razine masnoća u krvi, poboljšavaju zdravlje kože te smanjuju rizik od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zašto su kuhane rajčice zdravije od svježih?

U knjizi "Samo jedna stvar", dr. Michael Mosley istražuje rajčice i objašnjava zašto imaju toliko pozitivan utjecaj na zdravlje i vitalnost, navodi BBC.

Iako su rajčice zapravo voće zbog prisutnosti sjemenki, također su vrlo popularne diljem svijeta. Njihova popularnost proizlazi iz raznolikosti primjene i hranjivih tvari poput vitamina C, kalija, folne kiseline i likopena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sok od rajčice pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumacija soka od rajčice ubrzava oporavak mišića nakon vježbanja. U jednoj studiji, grčki znanstvenici su utvrdili da su sportaši koji su nakon intenzivnog treninga pili sok od rajčice imali brži oporavak mišića i manje upale u usporedbi s onima koji su konzumirali energetske napitke.

Image

Pomažu zdravlju srca

Analiza šest različitih studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i pol šalice soka od rajčice dnevno tijekom šest tjedana može smanjiti razinu LDL-a - "lošeg kolesterola" te povećati razinu HDL-a - "dobrog kolesterola", čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuhanje rajčica poboljšava apsorpciju likopena

Rajčice sadrže snažan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice u tijelu. Likopen postaje još učinkovitiji kada se rajčice kuhaju jer toplina razbija stanične stijenke i čini likopen lakše dostupnim.

Image
ČUDO PRIRODE /

Boli vas grlo i kašljete? Imamo recept za napitak koji će vam olakšati tegobe

Image
ČUDO PRIRODE /

Boli vas grlo i kašljete? Imamo recept za napitak koji će vam olakšati tegobe

"To znači da umak od rajčice, bilo svježi ili konzervirani, pa čak i kečap, može osigurati više likopena nego svježe rajčice", kaže dr. Michael Mosley.
Dodavanje maslinovog ulja prilikom kuhanja rajčica dodatno povećava apsorpciju likopena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Neretvanske mandarine, a iz Egipta? Zbog greške na deklaraciji inspekcija na terenu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo