Dr. Richard Anderson iz High Speed Traininga, jedne od vodećih tvrtki za edukacije, upozorava vlasnike friteza na vrući zrak na tri stvari koje bi mogle ugroziti njihovu i sigurnost njihovih ukućana.
Iako su friteze na vrući zrak nevjerojatno praktične za korištenje, brze i u njima se može spremati gotovo sve, kao i svaki drugi kuhinjski aparat imaju određene rizike kod korištenja. Poznavanje osnova sigurnog korištenja ovog praktičnog kuhinjskog aparata je nužno. To znači sigurnost i manje stresa u kuhinji.
Dr. Anderson kaže da friteze treba držati na radnoj površini u blizini utičnice. Uvijek u dobro prozračenom prostoru, najbolje nedaleko od kuhinjske nape, kako bi se spriječilo pregrijavanje i širenje mirisa od kuhanja koje ne želite van kuhinje. "Ako nije moguće koristiti fritezu u dobro prozračenom prostoru, otvorite sve prozore dok je u upotrebi."
Osim toga napominje kako fritezu treba uključiti izravno u utičnicu i izbjegavati korištenje produžnih kabela. "Produžni kabeli mogu smanjiti snagu struje, što može uzrokovati kvarove na fritezi."
Smatra kako je izrazito važno da imate na umu ventilaciju na pozadini friteze. Potrebna je dovoljna udaljenost od zida kako vrući zrak iz friteze ne bi puhao izravno u utičnicu.
Također je važno paziti da strujni kabel ne bude naslonjen ili preblizu vrućim površinama, poput štednjaka ili pećnice, jer postoji opasnost od taljenja žice. No Anderson naglašava kako je upotreba aerosol sprejeva, tekućina i mokrog tijesta najveći 'Ne' kada su u pitanju friteze na vrući zrak.
Uporaba aerosolnih sprejeva može oštetiti neprianjajući sloj u fritezi. Predlaže izbjegavanje mokrih tijesta, jer se ona neće ispeći kako treba u fritezi na vrući zrak, te na kraju naglašava kako trebate izbjegavati tekućine pod svaku cijenu. Naime, vrući zrak koji kruži oko hrane može uzrokovati njeno prskanje, što nije samo uzrok dodatnog nereda, već može biti i velika opasnost.
"Friteze su nevjerojatno praktične i sigurnije su od tradicionalnog prženja u dubokom ulju, ali kao i svaki drugi kuhinjski aparat, dolaze s rizicima. Razumijevanje osnova sigurnosti friteze može pomoći u izbjegavanju nezgoda i umjesto da izazove stres, bit će velika pomoć u kuhinji."
Kako biste dobili najbolje obroke svakako provjerite jeste li odredili najbolju moguću temperaturu pečenja za određeni obrok. Time se smanjuje rizik od trovanja hranom, a kako biste bili sigurni da je nešto dovoljno termički obrađeno najbolje je upotrijebiti kuhinjski termometar.
Osim toga naglašava kako je temeljito čišćenje friteze nakon svake upotrebe nešto što nikako ne biste smjeli preskakati. Ostaci mrvica mogu zagorjeti i utjecati na okus sljedećeg jela koje pripremate, te postati prava opasnost od požara, piše Express.
Dodatni savjeti su da ne prenatrpate košaru friteze, jer se hrana tako neće ravnomjerno ispeći, te uvijek isključite fritezu iz struje kad je ne koristite.
I na kraju, dr. Anderson predlaže da ne začinjavate nekuhanu hranu solju ako je namjeravate ubaciti u fritezu. Kaže da sol može uništiti oblogu friteze, pa je začinjavanje preporučljivo tek nakon pečenja i prije posluživanja.
POGLEDAJTE VIDEO Vesnu je bezobrazno skup čaj uvjerio u bojkot trgovina: 'Recite mi gdje toga ima!?'