BOLJI OD KUPOVNOG /

Imamo recept za savršen domaći kesten pire: A znamo i kako ga učiniti zdravijim

Image
Foto: shutterstock

Kesten pire priprema se sa strpljenjem i polaganim kuhanjem, a dobije se veoma ukusan i kremasti namaz. Priprema kesten pirea zapravo je veoma jednostavna, a pogotovo ako pratite recept.

18.11.2024.
8:38
shutterstock
VOYO logo

Kesten pire je savršeno predblagdansko jelo. Umjesto da ga kupujete u supermarketima, možete se okušati u samostalnoj pripremi u udobnosti vašeg doma. Kesteni su prirodan izvor vlakana, vitamina i minerala, a kada se pravilno pripreme, mogu poslužiti kao ukusna slastica.

Kako napraviti kesten pire

Za kuhanje kestena trebat će vam veliki lonac i oko pola sata vremena. Prvo zarežite kestene po vrhu, stavite ih u lonac s vodom i kuhajte oko 20-25 minuta dok ne omekšaju. Zatim ih ogulite i očistite od ljuski. Umjesto da kuhate kestene, za ovaj recept možete koristiti i pečene kestene.

Sastojci za kesten pire:

  • 350 g kuhanih kestena
  • 2 šalice vode ili mlijeka
  • 1-2 žlice šećera u prahu
  • ostrugana mahuna vanilije
  • prstohvat soli
Image
BRZO GOTOVA I BEZ BRAŠNA /

Recept za tortu od kestena i čokolade za koju ti ne treba ni žlica brašna!

Image
BRZO GOTOVA I BEZ BRAŠNA /

Recept za tortu od kestena i čokolade za koju ti ne treba ni žlica brašna!

Recept za kesten pire:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U tavi na srednjoj vatri umutite 2 čaše mlijeka sa 1-2 žličice šećera u prahu
  2. Otopite šećer pa dodajte 350 g kuhanih kestena i mahunu vanilije pa pustite da se lagano kuha.
  3. Kuhajte na laganoj vatri otprilike 20 minuta i povremeno pomiješajte.
  4. Uklonite mahunu vanilije.
  5. Ubacite kestene, bez tekućine, u blender ili multipraktik i pasirajte dok ne postane glatko. Dodajte tekućine ukoliko je potrebno.
  6. Smjesu ohladite i pohranite u hermetički zatvorenu posudu i držite u hladnjaku 4 do 5 dana.

Zdravi kesten pire

Umjesto šećera, možete koristiti med ili javorov sirup u receptu. Ako još više želite obogatiti recept, umjesto kravljeg mlijeka možete iskoristiti neko biljno, poput kokosovog, bademovog ili zobenog. Ne samo da će mu ovo dati dodatnu nutritivnu vrijednost, nego i drugačiji okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 500 g kuhanih kestena (ili pečenih i oguljenih)
  • 200 ml biljnog mlijeka (npr. bademovo, kokosovo ili zobeno)
  • 1-2 žlice meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
  • Prstohvat soli
  • Ekstrakt vanilije (po želji, otprilike pola žličice)

Priprema:

  1. Ako koristite svježe kestene, prvo ih zarežite po vrhu, stavite ih u lonac s vodom, i kuhajte oko 20-25 minuta dok ne omekšaju. Zatim ih ogulite i očistite od ljuski. Ako već imate kuhane ili pečene kestene, preskočite ovaj korak.
  2. Stavite kuhane kestene u blender ili multipraktik, dodajte biljno mlijeko, prstohvat soli i med ili javorov sirup. Blendajte dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Po potrebi dodajte još malo mlijeka da dobijete željenu teksturu.
  3. Dodajte ekstrakt vanilije po želji, i još jednom kratko izmiksajte.
  4. Pire možete poslužiti topao ili hladan. Ukrasite s malo mljevenih orašastih plodova, cimetom, ili voćem po želji.

POGLEDAJTE VIDEO: Argeta izbacila paštetu s potpisom vrhunskog chefa, a kad vidite kako je izgledala promocija, krenut će vam zazubice!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
BNP
GLEDAJ 24 SATA PRIJE
VOYO logo
Još iz rubrike