Gulaš je gusta juha s mesom, povrćem, temeljcem i raznim začinima. Najčešće se sprema goveđi gulaš, ali postoje i kombinacije s plodovima mora, piletinom, pa čak i vegetarijanski gulaš koji nema dodatak mesa.
Ono što razlikuje gulaš od obične juhe jesu gustoća smjese i komadići krutih sastojaka. Također, gulaš bi trebao biti više kao umak, a ne vodenast kao što je to recimo goveđa juha.
Kako bi gulaš dobio potrebnu gustoću, potrebno ga je zgusnuti prilikom pripreme jela, a radimo to s pomoću zaprške. Ovisno o vrsti gulaša koji pripremate, vjerojatno ćete morati povećati gustoću gulaša na početku, tijekom procesa kuhanja ili neposredno prije posluživanja. Obično se za zgušnjavanje gulaša koristi zaprška koja je mješavina brašna, masti ili maslaca, a spremanje zaprške često je jedan od prvih koraka u receptu za gulaš i određuje njegovu gustoću, piše MasterClass.
Kako zgusnuti gulaš?
Ostale tehnike za zgušnjavanje gulaša uključuju dodavanje pirea ili škroba, poput riže ili krumpira i to tijekom procesa kuhanja. Na kraju, možete razmisliti o tome da gulaš prelijete krušnim mrvicama ili sirom kako biste dodali težinu neposredno prije posluživanja.
Kada i kako ćete zgusnuti gulaš, ali i ostala variva, ovisi o receptu i sastojcima koji će najbolje poboljšati jelo, a ovo su neki primjeri.
Evo četiri metode koje možete isprobati:
Krušne mrvice
Jedan od zgušnjivača koji može pomoći u zgušnjavanju gulaša su krušne mrvice koje, osim gustoće, gulašu mogu dati i drugačiji okus. Krušne mrvice se raspadaju u gulašu, a uz to za sobom ostavljaju djelomičnu hrskavost.
Kaša
Kaša je mješavina neke vrste škroba, obično kukuruznog brašna i vode. Za pripremu kaše koja će vam pomoći zgusnuti gulaš, koristite hladnu ili vruću vodu, a možete se poslužiti i vrućom tekućinom iz gulaša.
Pomiješajte škrob i tekućinu, dodajte u gulaš i sve prokuhajte. Gulaš će se gotovo odmah početi zgušnjavati, a umjesto kukuruznog škroba, možete koristiti i brašno tapioke.
Pire
Da biste koristili ovu metodu, odvojite manje od polovice gulaša. U dijelu koji ste odvojili ne smije biti mesa, a sljedeće što ćete napraviti je da sve izmiksate u blenderu. Mješavinu koju ste dobili, ulijte u gulaš i sve zajedno kuhajte još nekoliko minuta dok gulaš ne poprimi potrebnu gustoću.
Beurre manié
Beurre manié je zapravo nekuhana zaprška. Vilicom u posudi pomiješajte jednaku količinu brašna i maslaca te smjesu dodajte u gulaš uz miješanje kako biste spriječili stvaranje grudica. Gulaš bi se trebao zgusnuti nakon otprilike deset do petnaest minuta krčkanja, što je dovoljno vremena da se izgubi okus sirovog brašna i postigne željena gustoća.
Kako zgusnuti gulaš bez brašna
U slučaju da želite zgusnuti gulaš bez ikakvog brašna, iskusni kuhar James Strange je u objavi na TikToku otkrio da je to itekako moguće. U čemu je tajna? U instant pire krumpiru.
Priprema:
Kada je vaš gulaš spreman za zgušnjavanje, umiješajte otprilike 1/8 šalice instant pire krumpira i dobro promiješajte. Ovisno o željenoj gustoći, postupno dodajte još instant pire krumpira, pazeći da ne pretjerate. Tanka je linija između juhe i gulaša, a osoba koja sprema jelo odlučuje s koje strane te crte želi biti.
"Ovo je zapravo jako pametno", "Čovječe, taj gulaš izgleda tako dobro", neki su od komentara ispod objave kuhara na TikToku.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Dječak se otrovao gulašom u školi, završio u bolnici. Povraćao krv: da hrana nije dobra, prvi je posumnjao kuhar