Ovo zanimljivo i jako slatko voće dolazi iz Japana, a naziva se i persimon. Vrlo je ukusna i ljekovita. Žute je boje, glatke kore te na prvi pogled liči na rajčicu. Kaki jabuka sve se češće uzgaja i diljem Europe, a sve češće se može pronaći i u hrvatskim prodavaonicama.
Kako se jede kaki
Radi svoje kore ipak je različita od običnih jabuka radi svoje mekane kore. Kada ju kupujete budite oprezni i uzmite plodove koji su zreli. Ako kupite nezrele plodove oni bi mogli biti vrlo trpki. Kako bi brže dozreli ostavite ih u zatvorenoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi uz neko drugo voće - banane, jabuke ili kruške. Znat ćete da su dovoljno zrele kada omekšaju i kada počnu nalikovati na balon ispunjen vodom.
Kod kaki jabuke može se jesti gotovo sve i u svakom obliku. Najčešće se jede cijeli plod bez kore, a može se izraditi prah ploda te sjemenke koje se mogu sušiti, mljeti u prah i koristiti kao kava. Može se, kao i obična jabuka, sušiti ili kuhati.
Ako odlučite jesti plod dok je zreo, obavezno ogulite koru. Ona sadrži visoke razine tianina koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih tvari iz namirnica. Kako bi jeli kaki pravilno, ogulite ju, narežite na kriške i jedite. Pazite također da ju nikada ne jedete na prazan želudac jer bi to moglo uzrokovati probavne probleme s proljevom.
Sušena kaki jabuka jede se kao dodatak slasticama, kolačima i sladoledu. Možete ih koristiti i kao dodatak voćnim salatama ili uz žitarice i jogurt. Kao i obična jabuka, od nje se može kuhanjem raditi kompot.
Ako želite koristiti kaki jabuku za liječenje parazita, kašlja ili temperature, ogulite ju i ostavite na suncu cijeli dan i vani preko noći. Tada će poprimiti bijelu boju pa ćete znati da je odlična za korištenje kako bi brže ozdravili.
Osim ploda i sjemenki kod ovog voća može se jesti i list jabuke koji služi za zatezanje tkiva u organizmu.
Dakle, jednostavno je, ovako se jede kaki:
Provjerite je li plod zreo Jabuke dobro operite Ogulite koru s tankim nožem i uz pomoć žlice Narežite ju na kriške ili ploške Dobar tek!
Japanska jabuka za bolje zdravlje
Persimon je posebno poznat po svojim ljekovitim svojstvima i blagotvornom učinku na čitavi organizam. Osim što se može koristiti kao laksativ na prazan želudac ili ako se uzme u većim količinama, dobra je i za probleme s hemeroidima. Pomaže kod problema s visokim tlakom, kod bolesti jetre i žući te kod problema s kašljem i bronhitisom. Osim kao laksativ, pozitivno djeluje na cijeli probavni sustav za liječenje bolesti crijeva, kod problema s probavom i kod težih bolesti želuca.
Svjež sok od kaki jabuke odličan je za liječenje visokog tlaka. Ako se kuha u kompotu dobra je kao antidiuretik.
Od nje se također mogu raditi smoothiji i voćne salate.