Većina ljudi uopće ne razmišlja o higijeni nekih kućanskih pomagala. Čak 71 posto nas ne čisti redovito aparate koje koristi svaki dan. Pećnica se uglavnom oriba tek dvaput godišnje, perilica rublja jednom ili nijednom, a perilica suđa maksimalno triput u 365 dana, pokazalo je istraživanje poduzeća appliancesdirect.co.uk. To znači da su kućanski aparati prepuni mikroba i gljivica, što uzrokuje različita stanja, poput svrbeža ili kožnih infekcija. Evo kako vam štete na dnevnoj osnovi i kako ih valja održavati.
Hladnjak
U njemu mogu stanovati bakterije kao što su opasna E.coli, salmonela i listerija, a one sve uzrokuju trovanje hranom, bolove u trbuhu te somptome slične gripi. Ladica za salatu ima nevjerojatnih 750 puta više bakterija od onoga što se smatra sigurnim.
Kako se čisti: Lagano prebrišite police i ladice jednom tjedno prije velike nabavke, počistite ako se što prolilo i bacite staru hranu. Temeljitije čišćenje treba provesti svaka tri mjeseca. Za pravo dubinsko čišćenje izvadite svu hranu, prebrišite dno staklenki. Zatim maknite police i ladice. Našpricajte unutrašnjost hladnjaka sprejom za kuhinju i ribajte. Police i ladice operite u vrućoj vodi i sapunici. Vratite ih natrag tek kad se potpuno osuše.
Perilica rublja
Smanjenje temperature pranja jest ekonomično, ali to znači da mikrobi mogu preživjeti pranje. U 44 posto perilica pronađena je bakterija E.coli. U nekima je otkriven i zlatni stafilokok, koji uzrokuje plikove i osip.
Kako se čisti: Savjetuje se perilicu rublja očistiti jedno mjesečno, ali ako primjećujete neugodan miris ili gljivice, reagirajte odmah. Skinite ladicu za deterdžent i namočite je u vrućoj vodi sa sapunicom. Kada se voda ohladi, starom četkicom za zube oribajte prljavštinu i plijesan. Za čišćenje cijele perilice, pokrenite pranje na najvišoj temepraturi bez odjeće. Po završetku ciklusa otvorite vrata i pustite da se bubanj osuši na zraku, a potom suhom krpom prebrišite unutrašnjost.
Perilica posuđa
GENIJALAN TRIK ZA ČIŠĆENJE ROŠTILJA: Za svega nekoliko sekundi masnoća i zagoreni ostaci nestaju k’o od šale
Premda pere na visokoj temperaturi, u perilici posuđa pronađene su bakterije kao što su pseudomonas i acinetobakter, koje vam srozavaju imunitet i uzrokuju gljivične infekcije. Ostatci hrane u odvodu blokiraju protok vode, što znači da perilica ne prere kako treba, zbog čega se taloži plijesan, a ona kod nekih ljudi uzrokuje dišne probleme.
Kako se čisti: Izvadite donju ladicu i, prema uputama proizvođača, skinite odvodnu cijev i oribajte je četkicom za zube u sudoperu. Kompletnu jedinicu dezinficirajte jednom mjesečno tako što ćete staviti bijeli ocat u spremnik za deterdžent i pokrenuti puni ciklus pranja.
Pećnica
Masnoća na stijenkama plodno je tlo za razvoj bakterija. Jedna je studija pronašla više bakterija u pećnici nego na zahodskoj dasci!!!
Kako se čisti: Jednom tjedno prebrišite vrata pećnice, a temeljito je očistite svaki mjesec. Izvadite police i pustite da se pećnica preko noći namače u vrućoj vodi sa sapunom ili jednostavno nasprejajte preparatom za čišćenje kuhinje. Pustite da djeluje koliko treba pa spužvicom uklonite ostatke prljavštine. U kutovima si pomozite četkicom za zube.
Mikrovalna pećnica
Prolijevanje tekućine izvrstan je uvjet za razvoj bakterija. Ako u mikrovalnoj otapate sirovo meso, ti sokovi mogu sadržavati E.coli i salmonelu.
Kako se čisti: Uvijek koristite neabrazivne proizvode jer i najmanja ogrebotina odlično je mjesto za bakterije, a da ne spominjemo kako može oštetiti pećnicu. Perite je u toploj vodi i tekućini za ispiranje. Za uklanjanje neugodnih mirisa, zagrijte zdjelicu s vodom i kriškama limuna ili octom dok ne zavrije. Potom ugasite mikrovalnu i ostavite da para obavi svoje sljedećih 15 minuta pa prebrišite stijenke. S vanjske strane mikrovalne koristite antibakterijska sredstav za čišćenje.