KAKO PRAVILNO ORGANIZIRATI HLADNJAK: /

Postoji dobar razlog zašto ne biste smjeli držati mlijeko u vratima

Image
Foto: Thinkstock

Ako mlijeko držite u vratima hladnjaka, odmah prekinite s tom navikom.

2.3.2017.
16:23
Thinkstock
VOYO logo

Novi vodič otkriva kako biste trebali pravilno organizirati hladnjak s ciljem bržeg pronalaska željenih namirnica, ali isto tako i sprječavanja preranog kvarenja hrane.

Prema istraživanju koje je proveo Good Housekeeping, mlijeko nikad ne biste smjeli držati u vratima hladnjaka, jer je to najtoplije mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodič objašnjava u kojim biste točno dijelovima hladnjaka trebali držati određenu vrstu hrane - od dna pa sve do vrha.

Sirovo meso i ribu uvijek treba držati na donjoj polici jer je to najhladniji dio hladnjaka, dok bi se mliječni proizvodi trebali držati na polici iznad toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, povrće i voće treba skladištiti u za to predviđenim ladicama.

Evo kako biste točno trebali organizirati svoj hladnjak i zašto:

1. DONJA POLICA: Sirovo meso i riba

To je najhladniji dio vašeg hladnjaka, stoga je idealno mjesto za držanje sirovog mesa i ribe - hrane koja bi vam najlakše mogla naškoditi ako se propisno ne ohladi. Također, ovime se sprječava curenje bilo kakvih sokova iz mesa po ostaloj hrani što se može dogoditi u slučaju da se drže na jednoj od gornjih polica.

2. NIŽE I SREDNJE POLICE: Svi mliječni proizvodi, uključujući mlijeko, maslac, vrhnje i sir

3. LADICE: Povrće, voće, salate i ostalo bilje

S razlogom u hladnjacima postoje ladice za povrće i voće. One ne dodiruju pozadinu hladnjaka i stoga je manja vjerojatnost da će se zamrznuti, što u konačnici utječe na kvalitetu hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. GORNJE POLICE: Sve što ne zahtijeva kuhanje, primjerice razne salame i ostaci od ručka

Gornje police su drugo najtoplije mjesto u hladnjaku, odmah nakon vrata, stoga su idealno mjesto za držanje hrane koja je već skuhana i ne zahtijeva daljnju termičku obradu prije konzumacije.

5. VRATA HLADNJAKA: Pekmezi, začini i sokovi

Ovo je najtoplije mjesto u hladnjaku, stoga je ovdje najbolje držati hranu koja sadrži konzervanse poput pekmeza, raznih umaka i sokova. Nikako ovdje ne držite mlijeko jer će se vrlo brzo pokvariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, stručnjaci su objasnili i koju je hranu potrebnu držati u hladnjaku, a koju slobodno možete pohranjivati u kuhinjske ormariće.

Što mora ići u hladnjak: Pekmez, majoneza, limunov sok, senf, jaja i maslac, preljev za salatu, ulja orašastih plodova...

Što može ići u kuhinjske ormariće: Kruh, Worcestershire umak, maslac od kikirikija, soja umak, senf u prahu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo