Treba se snaći /

Kako iskoristiti tijesto za pizzu, a da nije pizza? Donosimo 10 kreativnih recepata

Image
Foto: Pexels

Tijesto za pizzu savršen je osnovni sastojak koji možete iskoristiti za razna jela, od slanih grickalica do slatkih deserata

11.2.2025.
7:46
Pexels
VOYO logo

Tijesto za pizzu je jedan od najfleksibilnijih sastojaka u kuhinji, koji ne mora nužno biti samo osnova za klasičnu pizzu. S obzirom na njegovu teksturu i sposobnost da upije razne okuse, može se koristiti za mnoštvo kreativnih jela koja nisu pizza, ali su jednako ukusna i zabavna. Bilo da se odlučite za slana jela poput punjenih tijesta sa sirom, mesom ili povrćem, ili pak slatke verzije sa voćem i začinima, tijesto za pizzu omogućuje veliku slobodu u stvaranju novih okusa i tekstura.

Kako iskoristiti tijesto za pizzu?

S ovim osnovnim tijestom možete pripremiti brze i jednostavne grickalice, sočne rolice, pa čak i slatke deserte koji će oduševiti vaše ukućane i goste. Istražili smo kako iskoristiti tijesto za pizzu za razna jela koja nisu pizza, ali su jednako ukusna i originalna.

Image
Vrijedi proslaviti /

Zašto ju toliko volimo? Povijest i zanimljivosti povodom Svjetskog dana pizze

Image
Vrijedi proslaviti /

Zašto ju toliko volimo? Povijest i zanimljivosti povodom Svjetskog dana pizze

Peciva s sirom i začinima

Ova peciva su savršena kao užina ili za serviranje uz neki lagani obrok. Kombinacija otopljenog maslaca, sira i začina stvara nevjerojatan miris koji se širi iz pećnice. Sirova unutrašnjost koja se topi u ustima, uz hrskavu vanjštinu, čini ovo savršenim zalogajem za svaki dan. Mozzarella i parmezan se lijepo povezuju s aromama origana i majčine dušice. Savršeno je za poslužiti uz malo maslinovog ulja ili jogurta.

Peciva s sirom i začinima sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 100 g mozzarelle
  • 50 g parmezana
  • 1 žličica origana
  • 1 žličica majčine dušice
  • 1 žlica otopljenog maslaca

Peciva s sirom i začinima priprema:

  1. Razvaljajte tijesto na radnoj površini i premaži ga otopljenim maslacem.
  2. Pospite mozzarella, parmezan, origano i majčinu dušicu.
  3. Zarolajte tijesto u obliku rolade i narežite na kolutiće ili oblik po želji.
  4. Posložite ih na lim za pečenje.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 15 minuta dok ne postanu zlatno smeđi.

Mini kruščići s ružmarinom i maslinama

Ovi mali kruščići su pun pogodak za večere s prijateljima ili obiteljskim okupljanjima. Ružmarin i masline daju im izuzetno aromatičan okus, dok tijesto za pizzu čini svaku kuglicu mekanom i sočnom. Ovaj recept je brz, jednostavan i izvrstan za posluživanje uz maslinovo ulje i balzamički ocat. Biti će savršen uz neku mesnu platu ili salatu. Uz svaki zalogaj, osjetit ćete ukusnu kombinaciju maslina i mirisnog ružmarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mini kruščići s ružmarinom i maslinama sastojci:

  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 100 g crnih maslina
  • 1 žličica sitno sjeckanog ružmarina
  • 2 žlice maslinovog ulja

Mini kruščići s ružmarinom i maslinama priprema:

  1. Narežite tijesto na male kvadrate.
  2. Na svaki komadić stavite sitno sjeckane masline i ružmarin.
  3. Oblikujte kuglice i posložite ih na lim za pečenje.
  4. Premažite ih maslinovim uljem.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 12 minuta.

Slatke rolice s cimetom i šećerom

Ove rolice su prava poslastica za ljubitelje slatkog! Cimet i šećer u kombinaciji s mekanim tijestom stvaraju nevjerojatnu harmoniju okusa. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je divan miris i sočne rolice koje su idealne za doručak ili popodnevnu užinu. Poslije pečenja, rolice su savršeno hrskave izvana, a mekane i sočne iznutra. Pospite ih s malo šećera u prahu i uživajte u savršenstvu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatke rolice s cimetom i šećerom sastojci:

  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica naribane limunove kore

Slatke rolice s cimetom i šećerom priprema:

  1. Razvaljajte tijesto u pravokutnik i premaži otopljenim maslacem.
  2. Pospite s smeđim šećerom, cimetom i limunovom koricom.
  3. Zarolajte tijesto u roladu i narežite na kolutiće.
  4. Posložite ih na lim za pečenje.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 15 minuta i pospi šećerom u prahu.

Burek s mesom i sirom

Ovaj burek je odličan za sve one koji vole meso i sir u kombinaciji. Mljeveno meso, začini i sir u tijestu za pizzu stvaraju savršeni zalogaj s bogatim okusima. Vanjska hrskavost, dok je unutrašnjost mekana i sočna, daje fantastičnu teksturalnu igru. Ovaj recept možete poslužiti za obiteljska okupljanja, užinu ili večeru. S dodatkom malo jogurta, savršen je obrok!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burek s mesom i sirom sastojci:

  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 300 g mljevenog mesa (junetina ili svinjetina)
  • 100 g sira (po želji feta ili mozzarella)
  • 1 mala glavica crvenog luka
  • 1 žličica paprike u prahu
  • 1 žličica soli

Burek s mesom i sirom priprema:

  1. Prvo ispirjajte nasjeckani crveni luk i mljeveno meso na malo ulja.
  2. Dodajte sol, papriku i sitno sjeckani sir.
  3. Razvaljajte tijesto, stavite nadjev na sredinu i zarolajte.
  4. Posložite burek na lim za pečenje i premažite s malo maslaca.
  5. Pecite na 200°C oko 20 minuta dok ne postane zlatno smeđi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijesto punjeno gljivama i sirom

Ovo jelo je idealno za ljubitelje gljiva! Kombinacija gljiva i sira stvara bogat i pun okus koji se izvrsno slaže s mekanim tijestom. Pire gljive i sir unutar hrskavog tijesta savršeno se stapaju u svakoj zalogajima. Možete ga poslužiti kao predjelo ili uz neki lagani obrok. Savršen je za one koji traže nešto mirisno i aromatično, ali jednostavno za pripremu.

Tijesto punjeno gljivama i sirom sastojci:

  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 200 g gljiva
  • 100 g naribanog sira
  • 1 žlica maslaca
  • 1 režanj češnjaka

Tijesto punjeno gljivama i sirom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Sitno nasjeckajte gljive i pirjajte ih na maslacu s češnjakom dok ne omekšaju.
  2. Dodajte naribani sir i dobro promiješajte.
  3. Razvaljajte tijesto, stavite smjesu od gljiva na sredinu i preklopite.
  4. Pritisnite rubove i stavite na lim za pečenje.
  5. Pecite na 200°C oko 15-20 minuta dok tijesto ne postane hrskavo.

Hrenovke u tijestu za pizzu

Hrenovke u tijestu za pizzu su brzi i ukusni zalogaji koji će zasigurno biti omiljeni među svim uzrastima. Kombinacija sočne hrenovke i hrskavog tijesta stvara savršen snack, dok malo naribanog sira dodaje dodatnu aromu. Ovaj recept je odličan za obiteljska okupljanja, zabave ili kao brza večera. Možete ih poslužiti uz umake poput senfa ili kečapa. Svi će uživati u ovom jednostavnom, ali ukusnom jelu!

Hrenovke u tijestu za pizzu sastojci:

  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 4 hrenovke
  • 100 g naribanog sira
  • 1 žlica senfa

Hrenovke u tijestu za pizzu priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Razvaljajte tijesto na dugi pravokutnik.
  2. Na sredinu stavite cijelu hrenovku i pospite naribanim sirom.
  3. Zarolajte tijesto oko hrenovke.
  4. Posložite na lim za pečenje.
  5. Pecite na 200°C 15 minuta dok tijesto ne postane zlatno smeđe.

Zeleni zalogaji s grahom i kukuruzom

Ovi zeleni zalogaji su hranjivi i ukusni, a kombinacija graha i kukuruza daje im bogat okus. Savršeni su za vegetarijance, ali će svi uživati u njima. Sočno povrće unutar mekanog tijesta za pizzu, uz malo začina, stvara fantastičan okus koji će vas osvojiti. Možete ih poslužiti kao grickalice uz umake ili uz neku svježu salatu. Ovaj recept je idealan za obiteljske obroke ili kao brzi snack.

Zeleni zalogaji s grahom i kukuruzom sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 100 g kuhanog graha
  • 100 g kuhane kukuruza
  • 1/2 crvenog luka
  • 50 g naribanog sira

Zeleni zalogaji s grahom i kukuruzom priprema:

  1. Pomiješajte kuhani grah, kukuruz i nasjeckani crveni luk.
  2. Razvaljajte tijesto i stavite mješavinu povrća na sredinu.
  3. Pospite sa sirom.
  4. Preklopite tijesto i pritisnite rubove.
  5. Pecite na 200°C 20 minuta.

Pogačice sa slanim nadjevom

Ove pogačice s mesom i sirom su idealne za sve vrste proslava i obiteljska okupljanja. Sočan nadjev u mekom tijestu daje savršenu ravnotežu okusa, dok hrskava korica donosi finu teksturu. Brzo se pripremaju i lako se poslužuju, a možete ih prilagoditi i različitim nadjevima. Za dodatni užitak, poslužite ih uz neki svježi dip. Ove pogačice će zasigurno biti hit!

Pogačice sa slanim nadjevom sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 150 g mljevenog mesa
  • 100 g sira
  • 1 jaje

Pogačice sa slanim nadjevom priprema:

  1. Pirjajte mljeveno meso s začinima.
  2. Razvaljajte tijesto, stavite nadjev i pospite sirom.
  3. Oblikujte pogačice i premažite s jajem.
  4. Posložite na lim za pečenje.
  5. Pecite na 200°C 20 minuta.

Slatke rolice s voćem

Ove rolice su prava slatka poslastica za ljubitelje voća. Sočne kriške jabuka, breskvi ili šljiva savršeno se stapaju s mekanim tijestom i mirisnim cimetom. Ovaj recept je brz, ukusan i svestran jer možete koristiti različite vrste voća prema sezoni. Nakon pečenja, rolice su mekane iznutra i hrskave izvana, što ih čini idealnim za doručak ili užinu. Savršeno poslužene uz malo kisele pavlake ili šlaga!

Slatke rolice s voćem sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 2 jabuke (ili drugo voće po izboru)
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica džema

Slatke rolice s voćem priprema:

  1. Razvaljajte tijesto u pravokutnik.
  2. Pospite ga sa smeđim šećerom, cimetom i naribanim voćem.
  3. Zarolajte tijesto u roladu i narežite na kolutiće.
  4. Posložite na lim za pečenje.
  5. Pecite na 180°C 15 minuta.

Calzone

Ovaj calzone je fantastičan kao užina ili za brzu večeru. Unutrašnjost je bogata sira i nadjeva, dok tijesto ostaje mekano i hrskavo. Možete ga prilagoditi raznim vrstama mesa, povrća i sira prema vlastitim željama. Zatvoreni u obliku polumjeseca, ovi calzone-i kriju bogate okuse u svakom zalogaju. Idealni su za obiteljska okupljanja, zabave ili užinu.

Calzone sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 1 pakiranje tijesta za pizzu
  • 100 g mozzarella sira
  • 50 g šunke
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 žličica origana

Calzone priprema:

  1. Razvaljajte tijesto na oblik kruga.
  2. Stavite na polovicu nadjev od šunke, sira i paprike.
  3. Preklopite i stisnite rubove.
  4. Posložite na lim za pečenje.
  5. Pecite na 220°C 20 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO: Jeste je li probali pizzu od maruna? Genijalne okuse osmislio je kuhar Marko za posjetitelje Marunade u Lovranu

jarak
NOVA EPIZODA
VOYO logo