Juha od piva Sastojci:
1,2 litre svijetlog piva 2 žlice šećera 1 šalica slatkog vrhnja cimet sol i papar kruh
Priprema:
Napravite svijetlu zapršku od pola šalice piva i brašna, dobro promiješajte pa dodajte ostatak piva, posolite popaprite po ukusu te dodajte šećer i malo cimeta.
Pustite da juha provrije, smanjite temperaturu i pustite neka kuha još 20 do 25 minuta. Na kraju dodajte vrhnje.
Narežite kruh na šnite, prepržite ga u pećnici, stavite na dno tanjura i poslužite uz juhu. Juha se poslužuje vruća.
Pikantna, kineska piletina Sastojci:
1 pile 1/3 žličice đumbira 1 dl umaka od soje malo cimeta malo papra 1 dl prošeka 3 žlice meda ljuta paprika 1 šalica soli
Priprema: Pile dobro operite, stavite u duboki lonac i prekrijte hladnom vodom. Dodajte sve začine, osim prošeka i meda.
Pustite da provrije, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Sklonite s vatre i neka se ohladi. Iz juhe izvadite piletinu, osušite i narežite je na manje komade.
Pomiješajte prošek, med, 2 žlice umaka od soje, 2 žlice ulja, prelijte preko mesa i ostavite da odstoji 2 sata.
Ispržite komade mesa u dubokom ulju, ocjedite i slažite u posudu. Servirajte uz rižu.
Rižine okruglice s bosiljkom i sirom Sastojci:
200 g riže 1 žličica šafrana glavica luka 0,5 l vode 50 g naribanog parmezana 200 g svježeg mladog sira 1 žličica bosiljka 80 g brašna 1 jaje malo ulja maslac sol, papar i začini po želji
Priprema:
Na maslacu prepržiti usitnjeni luk, dodajte rižu, šafran, vruću vodu, sol, papar i začine, pa dinstati oko pet minuta. Posudu skinite s izvora topline, dodajte parmezan, sir, bosiljak, promiješajte i ostavite neka se ohladi (cca 2 sata).
Umiješajte 50 g brašna i jaje i dodajte riži. Oblikujte kuglice, uvaljajte u preostalo brašno i pržite u ulju 5 minuta. Kad kuglice porumene sa svih strana, stavite ih na papir kako bi se upio višak masnoće.
Čokoladni kolač s tamnim pivom Sastojci:
250 ml tamnog piva 250 g maslaca 300 g svježeg sira 150 g šećera u prahu 400 g šećera 125 ml slatkog vrhnja 142 ml kiselog vrhnja 75 g kakaa 275 g brašna 2 jaja žličica ekstrakta vanilije 5 žličica sode bikarbone
Priprema:
Rastopite maslac u pivu, dodajte kakao i šećer pa sve dobro pomiješajte. Umutite jaja, dodajte kiselo vrhnje i vaniliju, promiješajte i dodajte pivu.
Na kraju dodajte brašno i sodu bikarbonu. Smjesu za tijesto ulijte u kalup za pečenje i pecite 45 minuta na 180 stupnjeva.
Pustite da se ohladi, a za to vrijeme pomiješajte svježi sir, slatko vrhnje i šećer u prahu dok ne dobijete glatku gustu smjesu kojom ćete premazati kolač. Pospite s malo kakaa.