Hrapačuša

Uspomena s ljetovanja ili preporuka što svakako treba probati ako ljetujete na Braču. Ova ukusna torta potječe s Dola na Braču i svaka dolska obitelj ima svoj 'tajni' recept.

11.1.2013.
13:01
VOYO logo

Upute za pripremu:

Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka (dva žumanjka će vam ostati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za biskvit umutiti jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, pa dodati mljevene bademe, brašno, ulje, koricu limuna i naranče te malo ruma.

Ovu smjesu peći u masnom pobrašnjenom kalupu (od 1,5 lire) otprilike sat vremena na 180°C. Biskvit je pečen kada se odvaja od kalupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadjev se počne pripremati čim se biskvit stavi peći. Na laganu vatru staviti bjelanjke, šećer, orahe.

Orahe za nadjev ne mljeti, nego se razdvoje na polovice. Lagano miješati žlicom oko 1 sat. Kad su orasi žućkasto zlatni i smjesa se odvaja od posude, preliti po još vrućem biskvitu.

Hrapačuša se poslužuje tek sljedeći dan (jer treba jedan dan da se dobro poveže, prožme i posuši). Može stajati sedmicu dana a da se ne pokvari, ali hrapačušu ne stavljati u hladnjak, nego čuvati, kako će vam reći na Braču, na 'hladno i škuro misto' (primjerica smočnica).

http://www.recepti.hr/recepti/jela/hrapacusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo