GOTOVO ZA ČAS /

Imamo pet genijalnih recepata: Napravite sami jednostavne i ukusne tortilje

Image
Foto: Pexels

Bez obzira jeste li za kremasti, mesni ili lagani povrtni obrok, u svakom receptu pronaći ćete nešto što će zadovoljiti vaš apetit.

26.12.2024.
22:04
Pexels
VOYO logo
VOYO logo

Tortilje su univerzalni obrok koji oduvijek oduševljava svojom svestranošću i jednostavnošću pripreme. Bez obzira jeste li ljubitelj klasičnih okusa ili preferirate kreativne varijacije, tortilje su savršen izbor za brzi i ukusan ručak, večeru ili čak zalogaje na zabavama. Od piletine i mljevenog mesa do povrća i morskih plodova – mogućnosti su gotovo neograničene. Donosimo pet recepata za tortilje super za svaku prigodu.

Kako napraviti domaće tortilje?

Osnovni sastojak svake dobre tortilje je - pa tortilja! Bilo da nemate vremena otići do dućana ili jednostavno želite domaće, donosimo recept za jednostavne domaće tortilje.

Domaća tortilja sastojci:

  • 2 šalice (300 g) glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 šalice (180 ml) tople vode
  • 2 žlice maslinovog ulja

Domaća tortilja priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslinovo ulje i postupno dodajte toplu vodu. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično.
  2. Pokrijte tijesto i ostavite ga da odmori 15-20 minuta.
  3. Podijelite tijesto na 8-10 jednakih dijelova, oblikujte u kuglice.
  4. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte kuglice u tanke tortilje.
  5. Pecite tortilje na tavi bez ulja, na srednje jakoj vatri, oko 1-2 minute s obje strane dok ne postanu mekane i lagano zapečene.
  6. Poslužite tople ili ih koristite za razne nadjeve.

Tortilja s piletinom

Piletina je uvijek siguran odabir kada želite brz i ukusan obrok koji će zadovoljiti svakoga. Ova tortilja s piletinom savršeno balansira sočne komadiće mesa, svježe povrće i kremasti umak, a priprema je jednostavna i gotova za nekoliko minuta. Ovo je recept za četiri osobe.

Image
ŠTO ZA RUČAK? /

Juha od bundeve i piletina na talijanski: Ovaj recept s razlogom je ušao u povijest

Image
ŠTO ZA RUČAK? /

Juha od bundeve i piletina na talijanski: Ovaj recept s razlogom je ušao u povijest

Tortilja s piletinom sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 300 g pilećih prsa, narezanih na trakice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica paprike u prahu
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 glavice zelene salate, narezane
  • 1 rajčica, narezana na kockice
  • 50 g naribanog sira (cheddar ili gauda)
  • 3 žlice grčkog jogurta ili umaka po želji
  • Sol i papar po ukusu

Tortilja s piletinom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite pileće trakice posipane paprikom, češnjakom, solju i paprom dok ne poprime zlatnu boju (oko 8 minuta).
  2. Pripremite tortilje i na svaku stavite sloj zelene salate, rajčice i naribanog sira.
  3. Dodajte pečenu piletinu i prelijte grčkim jogurtom ili omiljenim umakom.
  4. Zamotajte tortilje i poslužite toplo ili hladno.

Tortilja s miješanim mljevenim mesom

Ako tražite nešto klasično i zasitno, tortilja s miješanim mljevenim mesom pravi je izbor. Kombinacija sočnog mesa, povrća i začina učinit će ovo jelo hitom na svakom stolu, a savršena je za ručak, večeru ili zabavu s prijateljima. Ovo je recept za četiri osobe.

Tortilja s miješanim mljevenim mesom sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 300 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 1 žlica ulja
  • 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1/2 žličice čilija u prahu (po želji)
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 1/2 šalice kukuruza iz konzerve
  • 50 g naribanog sira
  • Salata za serviranje

Tortilja s miješanim mljevenim mesom priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Na ulju pržite luk dok ne omekša, pa dodajte mljeveno meso. Pržite dok ne bude ravnomjerno pečeno.
  2. Dodajte pasiranu rajčicu, čili u prahu i kukuruz te kuhajte još 5 minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.
  3. Na svaku tortilju stavite malo salate, mesnog nadjeva i naribanog sira.
  4. Zamotajte tortilje i poslužite uz prilog po želji.

Vege tortilja

Za ljubitelje povrća, vege tortilja donosi pravu eksploziju okusa i boja. Bogata zdravim sastojcima poput avokada, crnog graha i svježeg povrća, ovo jelo je idealno za one koji žele nešto lagano, ali zasitno i hranjivo. Ovo je recept za četiri osobe.

Image
Foto: Pexels

Vege tortilja sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 1 konzerva crnog graha ili slanutka (240 g)
  • 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 tikvica, narezana na ploške
  • 100 g kukuruza iz konzerve
  • 1 avokado, zgnječen u kremasti namaz
  • 1 žlica limunovog soka
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi korijander ili peršin za dekoraciju

Vege tortilja priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U tavi lagano pržite papriku i tikvicu na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju.
  2. Pomiješajte zgnječeni avokado s limunovim sokom, soli i paprom.
  3. Na svaku tortilju premažite sloj avokada, zatim dodajte grah/slanutak, kukuruz i prženo povrće.
  4. Po želji ukrasite svježim korijanderom ili peršinom. Zamotajte i poslužite.

Kremasta tortilja

Zašto ne biste isprobali nešto drugačije? Kremasta tortilja s jajima, vrhnjem i hrskavom pancetom donosi toplinu i bogatstvo okusa koje će vas osvojiti na prvi zalogaj. Savršena je opcija za brzi doručak ili ukusnu večeru. Ovo je recept za četiri osobe.

Image
Foto: Pexels

Kremasta tortilja sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 4 jaja
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g dimljene šunke ili pancete, narezane na trakice
  • 50 g naribanog sira
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi vlasac za dekoraciju

Kremasta tortilja priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U tavi lagano prepržite šunku ili pancetu dok ne postane hrskava.
  2. Umutite jaja s vrhnjem, solju i paprom te ih prelijte preko šunke u tavi. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
  3. Zagrijte tortilje i svaku napunite slojem jaja sa šunkom, pospite naribanim sirom i dekorirajte svježim vlascem.
  4. Zamotajte tortilje i odmah poslužite.

Tortilja s morskim plodovima

Za ljubitelje morskih okusa, ova tortilja s morskim plodovima prava je poslastica. Škampi, lignje i svježe povrće u kombinaciji s limunom donose dašak Mediterana na vaš stol, a priprema je brza i jednostavna. Ovo je recept za četiri osobe.

Tortilja s morskim plodovima sastojci:

  • 4 velike tortilje
  • 300 g miješanih morskih plodova (škampi, lignje, školjke ili file ribe)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
  • 1 manja tikvica, narezana na tanke ploške
  • 1/2 glavice ljubičastog luka, narezanog na tanke trakice
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za dekoraciju

Tortilja s morskim plodovima priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte nekoliko sekundi dok ne zamiriše.
  2. Dodajte morske plodove i kratko ih pržite (oko 3-4 minute), dok ne postanu mekani i lagano zlatni. Dodajte limunov sok i koricu, posolite i popaprite. Maknite s vatre i stavite na stranu.
  3. U istoj tavi lagano pržite povrće (papriku, tikvicu i ljubičasti luk) dok ne omekša, ali ostane hrskavo.
  4. Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u mikrovalnoj pećnici kako bi postale mekše i lakše za savijanje.
  5. Na svaku tortilju stavite povrće, zatim sloj morskih plodova. Po želji dodajte svježi peršin za dekoraciju.
  6. Zamotajte tortilje i poslužite toplo uz dodatak limunovih kriški sa strane.

POGLEDAJTE VIDEO: Zadar u vrijeme Adventa bilježi porast posjetitelja, sve popularnije zimsko kupanje

savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo