Hobotnica s krumpirom tradicionalno je mediteransko jelo koje spaja jednostavne, ali bogate okuse mora i zemlje. Ovo jelo omiljeno je zbog svoje sočnosti i savršene ravnoteže između nježne hobotnice i aromatičnog krumpira. Idealan je izbor za obiteljski ručak ili večeru, jer donosi bogatstvo okusa uz relativno jednostavnu pripremu. Uz nekoliko ključnih sastojaka i malo truda, možete stvoriti pravi kulinarski užitak koji će oduševiti sve za stolom.
Recept za hobotnicu s krumpirom
Hobotnica s krumpirom priprema se tako da hobotnica postane savršeno mekana, a krumpir upije njene prirodne sokove i maslinovo ulje, stvarajući bogat i aromatičan prilog. Ključ uspjeha ovog jela leži u polaganom kuhanju ili pečenju, kako bi se svi okusi proželi. Dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, ružmarina i peršina daju ovom jelu dodatnu dubinu i mediteranski karakter. Poslužena uz čašu bijelog vina, hobotnica s krumpirom predstavlja vrhunsku kombinaciju koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Hobotnica s krumpirom - sastojci:
- 1 kg hobotnice, smrznuta, očišćena
- 4 krumpira, oguljena, pa izrezan na ploške ili kockice
- 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 žličice soka od limuna
- 1/4 šalice baze od peršina i češnjaka
- 1 prstohvat soli
- mljeveni papar po ukusu
Hobotnica s krumpirom - priprema:
- Smrznutu hobotnicu stavite u zdjelu pod mlazom vode da se brzo odmrzne.
- Prebacite u lonac, dodajte vode da prekrije hobotnicu i malo soli.
- Pojačajte vatru na srednju, poklopite i pustite da zavrije.
- Namjestite vatru tako da tekućina polako ključa i kuhajte dok hobotnica ne omekša, oko 30 minuta po kilogramu hobotnice. Ako koristite ekspres lonac, vrijeme kuhanja se smanjuje na 10 minuta po kilogramu.
- Izvadite hobotnicu iz lonca pa je prebacite u zdjelu s dovoljno tekućine za kuhanje da pokrije.
- Pustite da se potpuno ohladi u tekućini. Premjestite hobotnicu na dasku za rezanje, skinite kožu i narežite meso na komade veličine zalogaja. Odložite u ohlađenu tekućinu.
- U međuvremenu dodajte krumpir u posudu za kuhanje i kuhajte dok krumpir ne omekša, oko 10-20 min, ovisno o veličini komadića krumpira.
- Podijelite komade hobotnice i krumpira na tanjure za posluživanje.
- Pokapajte maslinovim uljem i limunovim sokom, dodajte temeljac od peršina i češnjaka pa začinite solju i paprom po ukusu.
- Lagano promiješajte i poslužite. Hobotnica s krumpirom je gotova i spremna za serviranje.
POGLEDAJTE VIDEO: Stotina tisuća mini beba hobotnica puštene su u more!