Luk je ključni sastojak mnogih naših omiljenih recepata, ali oguliti ga bez suza popriličan je izazov za većinu amaterskih kuhara. Već je i samo guljenje kompliciran zadatak jer na luku mogu ostati komadići ljuske koji su se dobrano zalijepili za plod. Dok ga pošteno obradimo, isplačemo cijeli potok zbog para koje luk oslobađa.
Profimedia
Može to puno jednostavnije
Profesionalci taj posao ipak odrađuju drugačije uz fantastične rezultate. Korisnik Instagrama James Rembo objavio je koristan videovič za ekspresno guljenje luka uz koji ćete sve obaviti za svega nekoliko sekundi, dok žestoke pare ne uspiju ni doći do vaših očiju.
"Ljudi očito uživaju u mojoj metodi guljenja luka", napisao je ovaj kulinarski znalac i zaludio internet. On započinje tako da luk najprije prereže na pola i stavi ga na dasku za rezanje, a zatim ga snažno udari šakom - i to je uglavnom to. Ljuska sama otpadne i ostane vam savršeno očišćeni plod.
Ovaj kratak isječak proširio se i na TikToku uz natpis: "Ovo mi je promijenilo život." Dosad je prikupio više od 200.000 pregleda.
Isto vrijedi i za češnjak?
Ekipa je oduševljena ovim jednostavnim trikom, a mnogi se pitaju kako im takvo što nikad nije palo na pamet, prenosi Mirror.
"Sviđa mi se tvoj stil", "Briljantno i neočekivano", "Ovo ću svakako isprobati. Pretpostavljam da isto vrijedi i za češnjak", samo su neki od komentara ispod videa, a neki su podijelili i svoje savjete vezane uz guljenje luka.
Tako se zamrzavanje luka prije guljenja pokazalo kao još jedna dobra taktika za izbjegavanje suza, ali postupak traje znatno dulje nego ovaj koji je prikazao Rembo.