Kuhanje na pari smatra se zdravijom opcijom od klasičnom kuhanja. Takvim načinom pripreme ne gubimo većinu nutrijenata u povrću kao što je to slučaj kod klasičnog kuhanja. Pa koja je razlika u pripremi povrća klasičnim kuhanjem od kuhanja na paru? Kada se odlučite na zdravi prilog koji podrazumijeva kuhano povrće, klasičnim ćete ga kuhanjem uroniti u lonac kipuće vode koji ćete potom začiniti i kuhati dok ne omekša.
Međutim, povrće tako gubi svoje nutrijente, a neki bi ga možda mogli prekuhati pa ono tako postane gnjecavo. Osim kuhanja, povrće možete pržiti i na ulju, a time u organizam unosite veći broj kalorija.
Prednosti kuhanja na pari
S druge strane, kuhanje na pari je nešto drugačije. Prilikom pripreme povrća ne koristimo ulje te je udio kalorija značajno manji. Pri pripremi ribe ili piletine para topi masnoće, pa se i tako smanjuje energetska vrijednost namirnica.
Ova metoda je brza i jeftina, a ne iziskuje osobitu vještinu. Također, ako nemate volje baviti se loncima i drugim kuhinjskim posuđem, suvremene pećnice nude opciju kuhanja na pari tako da bez problema ručak možete pripremiti i u pećnici. Povrće kuhano na pari zadržava hrskavost i boju, tako da jelo u konačnici izgleda puno bolje od onog koje je kuhano u loncu.
- Čuva glavne hranjive tvari
- Hrana ima puniji okus
- Idealna je za lagana jela
- Ne zahtijeva kuhanje s uljem
- Nema neugodnih mirisa
- Brzo i jeftino
- Na pari možete kuhati i u pećnici
Kako kuhati na pari?
Baza kuhanja na pari je da namirnice nisu u vodi, već iznad nje. Aparati za kuhanje na pari nisu nimalo zahvalni što se tiče zauzimanja prostora te nisu idealno rješenje ako ih nemate namjeru često koristiti. Što se posuđa za kuhanje na pari tiče, imate više opcija o kojima možete razmisliti.
Postoji specijalizirani lonac za kuhanje na pari koji ima već ugrađene odjeljke za hranu, druga mogućnost je kupnja nastavka za kuhanje na pari ili običnog lonca s cjediljkom. Prilikom kupnje je važno da je posuđe od nehrđajućeg čelika.
Prva metoda
Napunite posudu s otprilike pola centimetra vode, stavite metalno cjedilo. Ostavite dovoljno mjesta da voda ne dodiruje cjedilo. Preporučujemo korištenje cjedila s ručkom otpornom na toplinu ili zaštitu od pećnice.
Stavite hranu u cjedilo, zagrijte vodu do vrenja, a zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac što je više moguće kako biste spriječili izlazak pare. Često provjeravajte hranu kako biste spriječili prekomjerno kuhanje na pari! Imajte na umu da će vrijeme kuhanja na pari varirati ovisno o hrani koju kuhate.
Druga metoda
Druga metoda kuhanja na pari je za one koji nemaju metalno cjedilo. Prvo napunite veliki lonac s oko pola centimetra vode. Sada izvadite aluminijsku foliju i napravite tri kuglice približno jednake veličine. Na vrh kuglica od folije postavite ploču otpornu na toplinu.
Treća metoda
Kuhati na pari možete i u pećnici! Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu (približno 100 stupnjeva) i zagrijte vodu do vrenja. Ulijte pola centimetra vode u veliki lonac. Rasporedite hranu u jednom sloju na rešetku za pečenje i pokrijte aluminijskom folijom kako bi spriječili izlazak pare. Na kraju ispod stavite lonac s vodom i kuhanje na pari je počelo.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Glačanje. šivanje, kuhanje - samo su neke od vještina koje uče u školi: 'Dječaci su više zainteresirani za šivanje i metenje'