TEŠKO JE ODOLJETI /

Donosimo recept za carbonaru iz talijanske kuhinje: Ni slučajno ne stavljajte slaninu

Image
Foto: Shutterstock

Talijanska kuharica je primijetila kako se mnogi udaljavaju od tradicionalne pripreme jela

9.4.2024.
6:51
Shutterstock
VOYO logo

Ako muku mučite s time što biste pripremili za ručak ili večeru, Carbonara je kultni talijanski obrok koji vas neće iznevjeriti.

Image
ZA LJUBITELJE POVRĆA /

Donosimo recept za najukusniju pogaču od poriluka: Priprema traje 15 minuta

Image
ZA LJUBITELJE POVRĆA /

Donosimo recept za najukusniju pogaču od poriluka: Priprema traje 15 minuta

Talijanska kuharica je za The Mirror izjavila kako se mnogi udaljavaju od tradicionalne pripreme jela te je otkrila recept za carbonaru s kojim će vaši osjetilni pupoljci biti i više nego zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ste mislili dodati vrhnje u carbonaru, razmislite ponovno i umjesto toga napravite tortu", rekla je Roberta D'Elia, glavna kuharica tjestenine iz Pasta Evangelists u Londonu.

Image

Priprema umaka

Kako kaže, umak bi trebao biti napravljen od pecorino sira, žumanjka i malo crnog papra, a osim nepotrebnog korištenja vrhnja, osvrnula se na još neke greške koje mnogi imaju naviku raditi tijekom pripreme jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Također ćete zabrljati jelo ako koristite komadiće slanine ili pancetu u svojoj carbonari", dodala je.

Naime, Talijani u ovo jelo stavljaju isključivo guanciale (slanina od sušenih svinjskih obraza).

Image
Foto: Shutterstock

Guanciale

Guanciale je potrebno nasjeckati na male komadiće i staviti u tavu, a prema Roberti, jako je važno da tava ne bude vruća jer će slanina tako brzo izgorjeti. Umjesto toga, guanciale je potrebno pržiti na laganoj vatri kako bi ispustio svu masnoću i bio lijep i hrskav.

Kada je guanciale gotov, ostavite ulje i mast u tavi jer će vam trebati za kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za carbonara umak, naribajte puno pecorina i dodati mu žumanjke. Jedan žumanjak po osobi koju poslužujete. Pospite s malo crnog papra, a zatim vilicom nježno zgnječite sastojke kako biste stvorili pastu.

Sastojke ćete omekšati dodavanjem dvije do tri žlice masnoće iz guancialea. Nakon toga izvadite guanciale iz tave i dodajte u zdjelu, ostavljajući u tavi malo masnoće za kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Priprema tjestenine

Za savršenu al dente tjesteninu, špagete kuhajte četiri minute i nemojte bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina.

Nakon četiri minute, dodajte žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina u ostatak masnoće u kojoj ste pripremali guanciale. Potom prebacite špagete u istu. Kuhajte ih ovdje i dodajte još malo vode za tjesteninu po potrebi dok ne omekšaju.

Image

Voda će popiti sav škrob iz tjestenine, čineći špagete finima i kremastima pa tako neće biti potrebe za dodavanjem vrhnja u jelo.

"Ako pokušate staviti jaja u tavu, dobit ćete fritaju umjesto carbonare", upozorila je Roberta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Mislav Šepić za RTL.hr spremio zdravi recept i naglasio: 'Stalno sam sit, zdrava prehrana mi je sada navika'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo