Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Tjestenina sa smrčcima
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima.

Sastojci
- 300 g smrčaka
- 300 g tjestenine
- 150 g govedine
- 100 g sušene svinjetine
- 70 g maslaca
- 1 žlica rezanog celera
- 1/2 glavice luka
- 1 mrkva, 2 žlice peršina
- 1 dl mlijeka
- 2 dl vrhnja
- ribani parmezan
- sol

Priprema
Smrčke očistimo i izrežemo na rezance. Na 1/3 maslaca popržimo usitnjen luk, mrkvu, celer i peršin, zalijemo s mlijekom, dodamo sol, na kockice izrezanu govedinu i sve pirjamo oko 20 minuta. Dodamo gljive i pirjamo daljnjih dvadesetak minuta. U međuvremenu tjesteninu prokuhamo u slanoj vodi. Vatrostalnu posudu premazanu maslacem punimo prvo slojem tjestenine, zatim slojem gljiva kojeg pospemo parmezanom, pokrijemo na listiće izrezanim suhim mesom i komadićima maslaca.
Na kraju sve pokrijemo drugim slojem tjestenine, prelijemo vrhnjem i pečemo u pećnici pola sata.
