Danci imaju najslađu verziju omiljenog deserta: Evo recepta za simpatične, okrugle palačinke punjene čime kod želiš

Image
Foto: Instagram, j.a.w.photography

Zovu se æbleskiver i slične su našim fritulama, ali malo veće i okruglije

30.12.2017.
15:40
Instagram, j.a.w.photography
VOYO logo

Palačinke su nam drage u svim verzijama, makar ipak radimo one klasične koje po svijetu zovu 'crepes'. No, kada smo vidjeli kako Danci rade svoju verziju, nismo joj mogle odoljeti i odmah smo potražile recept.

Danske 'æbleskiver' slične su našim fritulama, samo što su okruglije i veće te ih možeš puniti čime god želiš, a možeš ih jesti i samo sa šećerom u prahu. Danci ih peku u posebnoj tavi s polukružnim odjeljcima, no poslužit će i kalup za muffine ili način na koji se rade fritule - grabljenje smjese žlicom i stavljanje u vruće ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 3 jaja
  • 400 ml vrhnja
  • pola vrećice praška za pecivo
  • pola vrećice vanilin šećera
  • pola žličice soli
  • žlica šećera

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Za početak odvoji žumanjke od bjelanjaka, a od bjelanjaka i šećera napravi čvrsti snijeg. U posebnoj posudi izradi žumanjke sa vanilin šećerom, brašnom, solju i praškom za pecivo.
  2. U žumanjke polako dodavaj snijeg i na kraju dodaj vrhnje. Otopi maslac, malo ga ohladi i dodaj smjesi za palačinke. Nauljene kalupe za muffine ili poseban kalup s polukružnim odjeljcima napuni smjesom i peci u pećnici na 200 °C.
  3. Palačinkama ne treba dugo pa čim vidiš da se smjesa počne stiskati, čačkalicom ih preokreni da se zapeku i s druge strane. Na kraju ih možeš napuniti Nutellom, pekmezom ili čime god želiš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo