Palačinke su nam drage u svim verzijama, makar ipak radimo one klasične koje po svijetu zovu 'crepes'. No, kada smo vidjeli kako Danci rade svoju verziju, nismo joj mogle odoljeti i odmah smo potražile recept.
Danske 'æbleskiver' slične su našim fritulama, samo što su okruglije i veće te ih možeš puniti čime god želiš, a možeš ih jesti i samo sa šećerom u prahu. Danci ih peku u posebnoj tavi s polukružnim odjeljcima, no poslužit će i kalup za muffine ili način na koji se rade fritule - grabljenje smjese žlicom i stavljanje u vruće ulje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastojci:
- 250 g brašna
- 100 g maslaca
- 3 jaja
- 400 ml vrhnja
- pola vrećice praška za pecivo
- pola vrećice vanilin šećera
- pola žličice soli
- žlica šećera
Priprema:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Za početak odvoji žumanjke od bjelanjaka, a od bjelanjaka i šećera napravi čvrsti snijeg. U posebnoj posudi izradi žumanjke sa vanilin šećerom, brašnom, solju i praškom za pecivo.
- U žumanjke polako dodavaj snijeg i na kraju dodaj vrhnje. Otopi maslac, malo ga ohladi i dodaj smjesi za palačinke. Nauljene kalupe za muffine ili poseban kalup s polukružnim odjeljcima napuni smjesom i peci u pećnici na 200 °C.
- Palačinkama ne treba dugo pa čim vidiš da se smjesa počne stiskati, čačkalicom ih preokreni da se zapeku i s druge strane. Na kraju ih možeš napuniti Nutellom, pekmezom ili čime god želiš.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa