Utorak je i baš je savršen dan za tjesteninu. Okej, zapravo je svaki dan savršen za tjesteninu, ali danas smo naletjele na savršen recept, pa se sve nekako posložilo.
Jeste li ikada čuli za toskanski ragu? Možda na prvi pogled izgleda vrlo slično bolognese umaku, no zapravo je ponešto složeniji - barem što se sastojaka tiče, jer priprema je vrlo jednostavna, a ragu je gotov za svega pola sata.
Evo što će vam sve biti potrebno i kako se priprema.
Sastojci:
- oko 230 grama talijanske kobasice (kojoj ste odstranili crijevo) - a može i bilo koja domaća kobasica, malo ćemo varati
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 i pol kila svinjske plećke bez kosti, nasjeckane na manje komade
- 2 srednje mrkve (nasjeckane)
- 1 srednji luk (nasjeckan)
- 3 češnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 čaša suhog crnog vina
- 1 konzerva pelata
- pola čaše punomasnog mlijeka
- 3 lovorova lista
- nekoliko svježih listova bosiljka
- parmezan
- špageti
- sol i papar
Priprema:
Prvo na ulju prepržite meso iz kobasice i tijekom prženja ga usitnite vilicom. Maknit sa strane nakon što se preprži, a u velikoj posudi nasjeckanu svinjetinu začinite soli i paprom. Zatim svinjetinu dodajte u zdjelu i pecite oko četiri minute sa svake strane dok ne omekša i ne poprimi smeđu boju. Zatim meso dodajte posudi/većoj tavi u kojoj su kobasice, dodajte nasjeckanu mrkvu, luk i češnjak te kuhajte oko 10 minuta, povremeno mješajući. Dodajte vino i kuhajte još nekoliko minuta.
Zatim dodajte rajčice, mlijeko, lovorov list i još malo soli, stavite poklopac i kuhajte na najjačoj vatri. Zatim vatru smanjite, ali poklopac ostavite na zdjeli. Neka se krčka 20-ak minuta, i zatim posudu maknite s vatre i pustite da malo odstoji. Nakon nekoliko minuta maknite poklopac, izvadite lovorove listove, dodajte bosiljak i poslužite uz skuhane špagete i naribani parmezan. Dobar tek :)