Pizza je definitivno jedno od najomiljenijih jela na svijetu i bilo bi sasvim krivo ne proslaviti Međunarodni dan pizze s ponekim receptom koji vodi do savršenog zalogaja. Pizza se jela još u starom Babilonu, Egiptu i Grčkoj pa je došla do Italije gdje se prodavala na svakom uglu.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/f945e162-92b6-11eb-b9c4-0242ac120011/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
U počecima je još sličila piti - okrugloj lepinji od brašna i vode i bila je često jelo siromašnijih obitelji koji su na nju stavljali sastojke koje su našli, a to je većinom bio sir vlastite proizvodnje. U Napulju se tako 1830. otvorila prva pizzeria na svijetu Antica Pizzeria Port’ Alba koja radi još i dan danas.
Kao što i sami znate, odlične pizze nema bez savršenog tijesta koje mora biti ravnomjerno ispečeno, ne previše hrskavo i s istaknutim bijelim rubom. Evo recepta:
Sastojci:
- pola kilograma brašna (300 g glatko, ostalo oštro)
- dvije žličice soli
- jedna žlica šećera
- 5 g suhog kvasca
- 0,3 dl mlijeka
- 2,3 dl vode
- 0,3 dl maslinovog ulja
Priprema:
- Pomiješajte sve suhe sastojke pa im redom dodajte sve mokre. Miješajte dok se ne oblikuje tijesto te ga prebacite na glatku površinu koju ste prethodno posipali oštrim brašnom.
- Mijesite ga dok ne vidite da je postalo 'poslušno' i da se može razvlačiti. Vratite ga u posudu, pokrijte krpom i pustite da odmara na toplome oko sat vremena.
- Tijestom potom razvaljajte na željenu debljinu te na njega poslažite sve što vam srce želi. Ispecite i uživajte!