Orada je ukusna i lagana riba prihvatljive cijene, a blitva i krumpir s njom u kombinaciji čine nepogrešivi klasik.
Sastojci:
- 2 orade
- 200 ml bijelog vina
- 1 manja glavica luka
- 150 ml maslinovog ulja
- 500 g blitve
- 400 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar
- vegeta
- grančica ružmarina
Priprema:
- Očistite i narežite luk te ga potopite u bijelom vinu i pustite da odstoji oko dva sata, da vino upije arome luka. Nakon nekog vremena u drugoj posudi pomiješajte ulje, papar i vegetu.
- Ribu očistite, operite i osušite papirnatim ručnicima, prerežite je po duljini, posolite i namažite prethodno pripremljenim uljem - uz pomoć grančice ružmarina. Ostatak ulja pomiješajte s prethodno pripremljenim bijelim vinom i lukom.
- Ribu stavite u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite poklopljenu na oko 200 stupnjeva 50 minuta. (Prilikom pečenja ribu premazujte mješavinom vina, ulja i luka)
- Dok se riba peče očistite i operite blitvu i krumpir. Krumpir narežite na kockice i stavite da se kuha u slanoj vodi oko 15 minuta, a zatim u vodu dodajte blitvu, dva češnja češnjaka, malo maslinova ulja i sve zajedno kuhajte još 5-7 minuta.
- Krumpir i blitvu procijedite i poslužite uz pečenu ribu. Dobar tek!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa