Mnogi se prije Božića pripremaju za pravljenje nekoliko vrsta klasičnih kolača uz koje su odrasli i koje su pripremale njihove majke.
I dok samo rijetki mogu odoljeti blagdanskim slasticama, ljubitelji kolača se najčešće odlučuju za klasike kao što su vanilin kiflice, šape s orasima, makovnjača, orehnjača, mađarica, kuglof s grožđicama, medenjaci i oblatne s kakaom, koji su neizostavan dio svakog stola.
Vanilin kiflice
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 50 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g mljevenih oraha
- 70 g šećera
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutite šećer i jaje, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete lijepu smjesu. Stavite obje vrste brašna i dodajte u smjesu i mljevene orahe. Tijesto izradite rukom.
Stavite smjesu na hlađenje u hladnjak oko 30 minuta. Zatim prstima otkinite komadiće tijesta pa ih oblikujte u kiflice. Posložite ih na lim koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 10 minuta.
Tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu kojem ste dodali jedan vanilin šećer.
Šape s orasima
Sastojci:
- 300 g brašna (glatko)
- 150 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 250 g maslaca
- 5 g cimeta u prahu
- 1 jaje
- 1 velika žlica ruma
- malo oštrog brašna za uvaljati kalupe za šape
- šećer u prahu
Priprema:
U dublju posudu dodati mljevene orahe, brašno, šećer, cimet, prstohvat sode bikarbone pa sve dobro promiješati. Zatim narezati maslac, dodati jaje i rum pa umijesiti tijesto. Pokriti ga krpom i ostaviti sat vremena u hladnjaku. Nakon proteka vremena, kalupe za šape premazati s malo maslaca i uvaljati u oštro brašno.
Kalupe za šape puniti smjesom koja je stajala u hladnjaku sat vremena. Najvažnije je da budu pune, a rubovi kalupa zaglađeni smjesom.
Šape se peku 20-25 minuta na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Pripremite na stolu dvije krpe na koje ćete istresati gotove šape kako ne bi pukle ako bi pale na tvrdu podlogu jer su u početku još jako mekane. Nakon deset minuta ih uvaljajte u šećer u prahu.
Makovnjača
Sastojci:
Tijesto za makovnjaču mokri sastojci:
- 1,5 dl mlijeka
- 1 velika žlica suncokretova ulja
- 100 g maslaca
- 2 jaja
Suhi sastojci za makovnjaču:
- 400 g + 50 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 70 g šećera
- 2 prstohvata soli
Nadjev za makovnjaču:
- 200 g plavog mljevenog maka
- 120 g šećera
- 2 dl mlijeka
- 50 g maslaca
Dodatno potrebno:
- maslac za premazivanje (oko 25 g)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Mlijeko ugrijati da bude mlako, maknuti s vatre pa u njega dodati ulje i maslac. Ostaviti da stoji tako do upotrebe. U glatko brašno tip 550 dodati suhi kvasac, šećer i sol. Sve dobro promiješati.
U posudu gdje će se umijesiti dizano tijesto za makovnjaču, dodati dva jaja i mješavinu s mlakim mlijekom. Zatim sve dobro promiješati. Postepeno dodavati suhe sastojke u mokre i umijesiti tijesto za makovnjaču. Ostaviti poklopljeno ili pokriveno da se prvo diže pola sata. Nakon isteka vremena tijesto treba promijesiti pa ga opet ostaviti da se diže, ali sada 45 minuta. Za to vrijeme trebate pripremiti nadjev za makovnjaču. U plavi mljeveni mak dodati šećer i vruće mlijeko s maslacem. Dobro promiješati i ostaviti da tako stoji do upotrebe.
Nakon 45 minuta trebate dobro promijesiti tijesto, a ukupna težina tijesta bi trebala biti oko 900 grama. Podijeliti ga na dva jednaka dijela pa svaki dio stanjiti valjkom. Nadjev s makom za makovnjaču trebate rasporediti do polovice tijesta i zamotati. Zatim trebate poslagati na lim prethodno namašćen i pobrašnjen ili pak obložen papirom za pečenje.
Makovnjača se treba pokriti na najmanje pola sata ili maksimalno dva sata prije nego krenete peći. Stavite je peći na 45 minuta i 140 stupnjeva s uključenim ventilatorom na vrući zrak. Makovnjača se odmah vruća premaže s malo maslaca pa se pokrije papirom za pečenje i hladi barem 20 minuta do pola sata prije rezanja. Na kraju ju narežite i posipajte sa šećerom u prahu.
POGLEDAJTE VIDEO: Danas u Vrbovcu na manifestaciji 'Kaj su jeli naši stari'