Banane su popularan međuobrok. Ukusne su, praktične i pristupačne, ali jesu li vrijedne hvale zbog činjenice da su dobar izvor kalija ili zaslužuju kritike zbog prevelike količine šećera? Je li ih zdravo jesti svakodnevno i ako je, koliko?
U nastavku donosimo nekoliko prednosti i nedostataka česte konzumacije banana.
- Dobar izvor ugljikohidrata
Ugljikohidrati su glavni za proizvodnju energije u našem tijelu.
Banane također sadrže vitamine B3, B6 i B12 koji pomažu enzimima u tijelu da oslobode energiju iz ugljikohidrata.
Mogu biti dio zdravog obroka ili međuobroka, a najbolje ih je konzumirati u kombinaciji sa zdravim mastima i/ili proteinima.
Razlog tome je taj što se ugljikohidrati probavljaju brže od proteina ili masti i kada se jedu sami, mogu dovesti do porasta šećera u krvi te mu treba duže da padne, piše EatingWell,
Ako bananu jedemo sa zdravim mastima, kao što su bademi ili šalica grčkog jogurta, šećer u krvi ćete održati stabilnim, a energija koju dobivate konzumacijom banane, produljit će se.
- Održavanje zdrave težine
Ako ih jedete kao dio uravnoteženog obroka, banane vam mogu pomoći da duže ostanete siti.
Osjećaj sitosti između obroka smanjuje vjerojatnost da ćete premašiti svoje dnevne kalorijske potrebe koje što na koncu dovode do debljanja.
Iako nema dokaza da banane izravno pridonose mršavljenju, one su zgodna i lako dostupna opcija koja se može uklopiti u hranjivi obrazac prehrane za mršavljenje.
- Smanjuju rizik od kroničnih bolesti
Banane imaju veći antioksidativni kapacitet od ostalog bobičastog voća, ljekovitog bilja i povrća, pa tako pomažu u smanjenju štetnog učinka oksidativnog stresa koji može oštetiti tjelesna tkiva. Ako se to nastavi sa starenjem moguće su bolesti srca, dijabetes, rak i još mnogo toga.
Konzumacija voća i povrća s visokim udjelom antioksidansa poput banana može, tijelu pomažu osigurati alate koji su mu potrebni da spriječi upalu.
- Koliko banana dnevno je u redu?
Iako ne postoji opće pravilo, jedna do dvije banane dnevno, većini ljudi ne bi trebalo uzrokovati probleme.
Konzumiranje previše banana ili druge hrane bogate kalijem može uzrokovati višak kalija u tijelu. To nazivamo hiperkalijemijom koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući probleme sa srcem.
Najbolje ih je konzumirati kao i drugu zdravu hranu: Umjereno i kao dio zdravog, uravnoteženog obrasca prehrane.
banane
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Anina kuhinja - Krem pita od banane