Aromatična juha Sastojci:
nekoliko listova svježeg peršina 2 češnja češnjaka 2 dl vode 1 l soka od rajčice 2 žlice maslinovog ulja žličica šećera žlica mješavine suhog začinskog bilja
Priprema:
Na maslinovom ulju kratko rastopite šećer, dodajte sok od rajčice i vodu. Dodajte češnjak narezan na tanke listiće, usitnjeni peršin, celer, sol, papar i, po želji, malo mješavine suhog začinskog bilja.
Kad juha provri, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta. Poslužite vruće uz dodatak žličice kiselog vrhnja.
Gulaš na grčki
Sastojci:
500 g junetine 100 ml maslinovog ulja 500 g rajčice 1,5 kg luka 2-3 lovorova lista žlica bosiljka žlica origana sol i papar
Priprema:
Meso narežite na veće komade i prepržite na maslinovom ulju na slabijoj vatri. Izvadite meso na topli tanjur i na istoj masnoći pirjajte očišćen i usitnjeni luk, dodajte oguljenu i na komadiće narezanu rajčicu, a potom meso, malo vode i lovorov list.
Kad meso omekša, posolite, popaprite i kuhajte dok se umak ne zgusne. Pri kraju dodajte bosiljak i origano. Poslužite uz kisele krastavce, kuhani krumpir ili pire, a gulaš se izvrsno slaže i s tjesteninom.
Rolada od banana
Sastojci:
350 g mljevenog keksa 350 g šećera 250 g margarina 300 ml mlijeka 50 g mljevenih oraha 3 žlice kakaa 15 čokoladnih bananica oblatne
Priprema:
Kuhajte mlijeko, šećer i margarin dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U posebnoj posudi pomiješajte mljeveni keks, kakao i mljevene orahe, pa dodajte vruće mlijeko. Sve dobro izmiješajte.
Oblatne okrenite tako da veće šare gledaju prema gore, stavite na vlažnu krpu, prekrijte još jednom i ostavite da odstoje neko vrijeme. Kada malo omekšaju, namažite ih nadjevom, slažite bananice jednu za drugom i uvijte u roladu. Stavite u hladnjak da se kolač stisne. Kolač poslužite narezan na kolutiće.