BOLJE SPRIJEČITI /

Četiri najčešće greške kod pravljenja palačinki: Zato su žilave, a evo kako to izbjeći

Image
Foto: Shutterstock

Palačinke su naizgled vrlo jednostavne za napraviti, no ljudi obično pri tome rade ove četiri najčešće greške

30.5.2024.
15:00
Shutterstock
VOYO logo

Palačinke su mnogima omiljene. No, iako je riječ o jednostavnoj slastici za napraviti, postoje neke uobičajene pogreške koje ljudi rade pri njihovoj pripremi, piše Mirchi.

Ove pogreške mogu dovesti do toga da palačinke budu žilave, gumenaste ili zagorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri pripremi palačinki ljudi obično rade ove četiri najčešće greške. Evo kako ih izbjeći kako biste svaki put napravili savršene palačinke.

Image
OVISNO O KOLIČINI /

Koliko jaja dodati u smjesu za palačinke? Evo kako ćete to najtočnije izračunati

Image
OVISNO O KOLIČINI /

Koliko jaja dodati u smjesu za palačinke? Evo kako ćete to najtočnije izračunati

Pretjerano miješanje

Iako se pripremanje palačinki može činiti kao jednostavan posao, postoje uobičajene pogreške koje mogu uništiti teksturu i okus palačinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tih grešaka je pretjerano miješanje tijesta koje može uzrokovati razvoj glutena u brašnu, što rezultira tvrdim i gumenastim palačinkama.

Kako biste to izbjegli, preporučuje se lagano i kratko miješati suhe i mokre sastojke dok se ne sjedine. Tako ćete osigurati da palačinke budu lagane, pahuljaste i ukusne.

Image
Foto: Shutterstock

Pogrešna tava

Kako se palačinke ne bi zalijepile za tavu i zagorjele, ključno je koristiti neprianjajuću tavu. Osim toga, odabir odgovarajuće veličine tave važan je za postizanje savršeno pečenih palačinki.

Premala posuda može uzrokovati prelijevanje tijesta, dok prevelika može dovesti do neravnomjernog pečenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladna tava ili nedovoljno zagrijana

Kako bi palačinke bile ravnomjerno pečene i kako se ne bi lijepile, bitno je zagrijati tavu.

Najbolje je prethodno zagrijati na srednjoj vatri oko dvije do tri minute prije dodavanja tijesta. To omogućuje da se tava ravnomjerno zagrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezagrijavanje tave može rezultirati neravnomjerno pečenim palačinkama i lijepljenjem tijesta za površinu.

Prerano okretanje

Žurba s preokretanjem palačinki prije nego što budu gotove može uništiti njihov izgled i teksturu.

Prije okretanja ključno je pričekati da se rubovi palačinke stvrdnu i pojave se mjehurići na površini. To obično traje dvije do tri minute, ovisno o razini topline.

Osim toga, preporučuje se okretanje palačinke samo jednom. Okretanje više puta može dovesti do tvrdih i suhih palačinki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dan otvorenih vrata u vojarnama najviše razveselio djecu. Oružje nisu ispuštali iz ruke

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo