Cijene povrća na tržnici u posljednje vrijeme su skočile pa je tako cijena rajčice 40 kuna, paprike 30, a krastavaca 20 kuna. No, to nije bilo kakvo povrće već ekološki uzgojeno.
"Naša proizvodnja je skupa jer je sjeme skupo i autohtono, a samim time je teška jer je tu manualni rad. Sve moramo odraditi ručnim radom. Evo npr. korov, drugi mogu korov poprskati, a kod nas toga nema", rekao je Senad Hujić, ekoproizvođač iz Donje Zeline za RTL Direkt.
Europa želi još organskih proizvoda
Kontrole su stroge. Njegova rajčica testirana je na 500 pesticida, inspekcija nije pronašla ni jedan. Dolaze dva puta na godinu.
"Ja volim ekološke proizvode i kupujem ih, a sad cijena... pa ne znam što bih vam rekla. Ipak se tu malo više truda ulaže nego u obično voće i povrće", rekla je Janja iz Zagreba.
Europa želi još organskog voća i povrća. Plan je da na razini unije 25 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje bude ekološko.
Broj ekoloških proizvođača stalno raste. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 2015. bilo ih je 3400, a sada ih je gotovo 6000. Svi oni imaju ekološke certifikate, a da bi ih zadržali ne smiju muljati, jer im stižu nenajavljene kontrole.
Organski proizvodi čine 2% tržišta
Organski batati, jagode i ostalo voće i povrće u Hrvatskoj čine svega 2% tržišta. Otprilike tri puta manje nego u EU-u. Na tržnici misle da je tako zbog cijena, ali i da masovnija ekološka proizvodnja ovdje neće skoro doći.
"Skupo i komplicirano. To je nemoguće, kakva ekološka proizvodnja, pa cijeli svijet je zagađen, a mi moramo paziti i na neke druge stvari, a to što Europa smišlja, stalno smišlja", kazala je Đurđica Cvetko, proizvođačica bobičastog voća.