Advent je u punom jeku, a to, između ostalog znači i da su se mnogi uputili u potragu za savršenim božićnim drvcem. No, Zagrepčani će se još malo morati strpjeti jer prodaja jelki, poručuju iz Tržnica grada Zagreba, počinje 18. prosinca, piše RTL.HR.
Doktor za drveće Fran Poštenjak otkrio je koja je razlika između smreke i jele.
"Razlika između njih je što smreka malo više bode. Mogu se kupiti borovi koji su zapravo specifičnijeg habitusa, malo su okruglastiji ali opet su zanimljivi. Ljudi kada kažu da kite bor najčešće misle na kićenje smreke jer smreka je zapravo drvce koje je prvo bilo okićeno na dvorovima u plemićkim obiteljima u Njemačkoj", pojasnio je.
Smreka je idealna za teže kuglice jer ima čvrste i guste grane, dok jele imaju rjeđe, a iglice su im mekanije.
"Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi najteže ukrase. Zadnjih godina kavkaska jela sve je popularniji izbor. Nju odlikuju sjajne tamnozelene, odozdo raščešljane iglice. Uz klasični izbor obične jele svakako je vrijedno spomenuti i koreansku jelu te španjolsku jelu koje su zanimljive, ali i rijetke. Neke vrste jela imaju najizraženiji miris", rekao je Fran.
Redovito zalijevanje je jako važno
Pri izboru drvca, morate pripaziti na njegovu visinu, kako ga ne biste trebali skraćivati kad dođete kući. Kad ostanu bez vode, smreke jače odbacuju iglice od jela. Ako ste kupili odrezano drvce bez korijena, postavite ga na spremnik s vodom kako bi iglice na njemu ostale što dulje.
Ipak, mnogi preferiraju drvca u teglama koje onda koriste svake godine. kako biste ih sačuvali od sušenja, morate ih redovito zalijevati.
"Morate ga redovito zalijevati kako ne bi došlo do propadanja provodnih elemenata uslijed nedostatka vode i opadanja iglica, a najbolje je zaliti u ovisnosti o veličini stabla i nekakvih pola litre vode na tjedan bi trebalo biti dosta. Mora se paziti da se ne pretjera za zalijevanjem što je jednako štetno kao i suša, jer crnogorične vrste uglavnom ne preferiraju vlažna i mokra staništa", kazao je Fran.
Preko ljeta, kada je temperatura preko 35 stupnjeva, drvce treba svaki tjedan zalijevati s deset do 15 litara vode. Jelu ne biste smjeli ostavljati u sjeni. Najbolje ju je staviti u polusjenu.