Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo. Hrvatska je na sedmom mjestu u Europi po broju djece s prekomjernom tjelesnom masom, a nutricionistica splitskog KBC-a, Dora Bučan koja se bavi se kliničkom prehranom i dijetoterapijom napominje kako je u hrvatskim bolnicama sve više djece ne samo koja su pretila već i ona koja imaju komplikacije vezane uz pretilost poput steatoze jetre, inzulinske rezistencije, visoke trigliceride, visoki kolesterol i druge bolesti nastale zbog pretilosti.
U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ova magistrica nutricionizma napominje kako su roditelji prvi od kojih djeca moraju naučiti pravilne prehrambene navike, što je često zanemareno zbog ubrzanog tempa života, nedovoljnog vremena posvećenog djeci općenito, pa tako i samoj prehrani djece.
'Smatram da se dosta roditelja još uvijek povodi za onom starom 'zdravo i debelo dijete'. Međutim, način prehrane se promijenio, tako da i ta uzrečica više ne vrijedi. Hrana je dostupnija, sve više se konzumiraju procesirane visokokalorične namirnice koje su energetski bogate, ali izrazito nutritivno siromašne. Tako da današnje 'zdravo i debelo dijete' je zapravo paradoksalno - 'debelo' dijete u nutritivnom deficitu', kazala je nutricionistica Dora Bučan.
Krivac je i obrazovni sustav
Još jedan krivac za sve veći broj pretile djece je, kako je kazala, loše koncipiran obrazovni sustav koji nije podrška odgajateljima i učiteljima te im ne dozvoljava da posvete više vremena educiranju djece o zdravim životnim navikama. Djeca velik dio svog vremena provode upravo u tim ustanovama, koje uz roditelje uvelike sudjeluju u njihovom odgoju.
Jedan od glavnih krivaca za pretilost kod djece ali i odraslih sasvim sigurno su pekarski proizvodi koji su najbolje rješenje mnogih od nas kada je u pitanju problem gladi. Nutricionistica Bučan napominje kako je to hrana izrazito male nutritivne vrijednosti, a energetski vrlo bogata koja nam podiže razinu glukoze u krvi i daje kratkotrajni osjećaj sitosti zbog čega smo vrlo brzo ponovno gladni.
Preporuka nutricionistice za zdravu prehranu vaše djece
Zdravi jelovnik za školarce
Doručak: Zdjelica žitarica (bez dodanih šećera) s mlijekom ili jogurtom, može se dodati malo voća i cimet po želji Međuobrok: Školska marenda (2 šnite integralnog kruha, 1-2 šnite pureće šunke, sirni namaz, list zelene salate) + 1 jabuka Ručak: 1 tanjur juhe od povrća, 1 srednji komad mesa ili ribe na grill tavi, kuhane mahune s krumpirom (može bilo koje zeleno povrće), zdjelica salate od cikle Međuobrok: Smoothie od banane i šumskog voća (smiksati voće, te dodati vode prema željenoj konzistenciji) - 1 čaša Večera: Bruskete sa mozzarellom i cherry rajčicama (2 male šnite integralnog kruha namazane maslinovim uljem, nasjeckane cherry rajčice i šnita mozzarelle - zapečene u pećnici) + 1 čaša jogurta