Jedite pametno /

Zimski recepti: Zagrijte tijelo, unesite dovoljno vitamina i izbjegnite prehlade i umor

Image
Foto: Pexels

Temperature padaju, a naš organizam postaje sve osjetljiviji. Izbjegnite prehlade i umor pravom hranom koja će vas zagrijati iznutra i ojačati imunitet. Ukusne recepte otkrijte klikom na 'SLJEDEĆA'

31.10.2019.
9:29
Pexels
VOYO logo

Kremasta juha od karfiola

Na spomen karfiola mnogi se naježe, ali ova kremasta juha oduševit će svako nepce i zaštiti tijelo od bakterija.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

  •  400 grama karfiola
  • pileći temeljac
  • 170 grama tofua
  • sol
  • svježi papar
  • 50 grama cheddar sira
  • dva režnja češnjaka

Upute:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhajte karfiol u vodi koja ključa ili ga pripremite kuhanjem na paru. Dodajte pileći temeljac i tofu u lonac, ubacite karfiol, sol, papar i češnjak te kuhajte nekoliko minuta, a zatim ručnim mikserom blendajte juhu kako bi postigli gustoću.

Recept prenosimo s Cara's Cravings.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimsko varivo od leće i povrća

Zimsko varivo od leće i povrća zagrijat će organizam, a češnjak, korijander i brojni začini spriječit će prehladu. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Sastojci: 

  • 85 grama crvene leće 
  • dvije mrvke, nasjeckane
  • 3 štapića celera, nasjeckanih
  • 2 mala poriluka, nasjeckana
  • dvije žlice pasirane rajčice
  • žlica timijana
  • 3 velika režnja češnjaka
  • žličica korijandra

Upute: 

Ubacite leću, mrkve, celer, poriluk i dvije žlice pasirane rajčice te češnjak, timijan i korijander u lonac i prelijte s litrom i pol vruće vode te dobro promiješajte. ​Poklopite i pustite da se krčka 30 minuta dok povrće nije mekano. ​

Ako volite gušću teksturu, juhu možete blendati ručnim mikserom. Poslužite toplo.

Recept prenosi BBC Good Food.

Piletina na marokanski

I mesno jelo možete pretvoriti u pravu bombu za zdravlje. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Sastojci:

  • 4 pileća prsa
  • tri žlice maslinovog ulja
  • dva luka, nasjeckana
  • 100 grama rajčica
  • 100 grama đumbira
  • tri režnja češnjaka
  • žličica kurkume
  • žlica kumina, korijandera i cimeta
  • velika tikva očišćena od sjemenki i narezana na velike komade
  • 600 mililitara pilećeg temeljca
  • žličica tamnog šećera
  • 2 žlice vinskog octa
  • 100 grama sušenih rajčica

Upute:

Začinite pileća prsa i zagrijte dvije žlice maslinovog ulja na tavi i lagano popecite piletinu sa svih strana. Uklonite ju s vatre i stavite na tanjur. 

Luk, 100 grama rajčica, đumbir i češnjak izmiksajte u pastu. Jedan luk pirjajte na maslinovog ulju, a zatim dodajte kurkumu i kumin te korijander i cimet te pirjajte još minutu. Dodajte pastu i sve promiješajte.

Stavite piletinu u taj umak i u lonac dodajte tikvu, pileći temeljac, šećer i vinski ocat. Pustite da ključa 30 minuta dok piletina nije potpuno kuhana​. Izvadite piletinu i nasjeckajte ja na srednje komadiće te u lonac dodajte sušene rajčice. 

Dodajte sol i papar po želji te poslužite toplo s feta sirom ili vrhnjem.

Recept prenosi BBC Good Food.

Brza pesto piletina

Za one koji imaju malo vremena i ne mnogo namirnica u frižideru - ovo je odličan obrok.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Sastojci:

  • žlica maslinovog ulja
  • 4 pileća prsa
  • 200 grama cherry rajčica
  • tri žlice pesto umaka
  • tri žlice vrhnja
  • svježi bosiljak, pola glavice luka, papar i sol

Upute:

Zagrijte ulje na tavi i dodajte piletinu. Pecite 12 do 15 minuta dok nije gotova. Začinite uz sol i papar te pirjajte luk. Narežite cherry rajčice po pola i dodajte ih u tavu te pirjajte dok malo ne omekšaju. Smanjite temperaturu i dodajte pesto i vrhnje dok se potpuno ne spoje u umak. U piletinu s pestom dodajte puno svježeg bosiljka, a kao prilog poslužite brokulu, rižu ili salatu po želji.

Recept prenosi BBC Good Food.

sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo