Zamrzavanje tikvica jedan je od najjednostavnijih načina čuvanja tikvica i priprema zimnice od tikvica.
Kako bi imali tikvice tijekom cijele godine možete ih zamrznuti. Postupak zamrzavanja tikvica je jednostavan, dobro operite i osušite tikvice. Zatim, narežite tikvice na kriške ili kockice i stavite ih u vrećicu za zamrzivač. Premjestite ih u zamrzivač. Ovako zamrznute tikvice možete koristiti do godine dana.
Drugi način je da naribate tikvice i stavite ih u zamrzivač. Naribane tikvice možete koristiti za izradu fritaja, kruha ili quichea.Naribane tikvice odmrznite prije njihove upotrebe.
Spremite zimnicu od tikvica tako da napravite rezance od tikvica. Dovoljno je narezati tikvice na rezance, staviti ih u vrećice za zamrzivač te u zamrzivač. Rezanci od tikvica mogu se koristiti kao dodatak juhama, prženim jelima i kao zamjena za tjesteninu. Koristite ih smrznute ili kratko prokuhane.
I na kraju pripremite dehidrirane tikvice. Ako imate četiri kilograma tikvica nakon dehidracije one će se stisnuti i dovoljna je staklenka od litre za četiri kilograma tikvica. Najbrži način dehidriranja tikvica je uz pomoć dehidratora za hranu.
Spremite tikvice u obliku zimnice i možete ih koristiti tijekom cijele godine.