Koliko puta vam se dogodilo da hranu ne želite niti kušati samo zato što vam se ne sviđa izgled?
Stručnjaci potvrđuju kako doista prije svega jedemo pogledom, a tek kasnije prepuštamo nepcu da presudi.
"To je pitanje navika, dakle ono na što je netko navikao naravno da određuje i njegov ukus i njegov osjećaj povjerenja. Ako netko prvi put vidi neku hranu, neke boje nekakvog određenog izgleda ili mirisa, naravno da će biti oprezan. A ako je to nešto što jede svakodnevno onda će to odmah u startu i s užitkom probati", rekao je psiholog IvanModrušan.
No, često se dogodi da izgled vara. Hoće li nam kavijar biti manje ukusan ukoliko ne znamo da je riječ o deliciji, hoćemo li radije odabrati namaz od crne slavonske svinje i hoćemo li ciklu radije popiti nego pojesti?
Sve to provjerili smo na zagrebačkim ulicama. Pogledajte
videoprilog!