Bez obzira na prijašnju lošu reputaciju, nova istraživanja
objavljena u British Medical Journalu su pokazala razne
blagodati za svakodnevnu konzumaciju jaja.
1. Jaja su obavezna za trudnice.
Razlog je puno kolina, B vitamina koji je važan za razvoj
djetetova mozga. Uostalom, on igra važnu ulogu u sprječavanju
mentalnih poremećaja kod djece te bolesti poput sindroma Down i
demencije.
2. Jaja mogu obuzdati vaše kasnovečernje želje za
hranom.
Dobar visokoproteinski doručak poput jaja pomoći će vam u obrani
od žudnje za hranom tijekom dana. Proteini koji se nalaze u
jajima stvaraju veći osjećaj sitosti koja traje duže.
3. Jaja mogu poboljšati vaše reflekse.
Istraživanja su pokazala da tirozin, aminokiselina pronađena u
jajima, može biti presudna u trenucima poput obične vožnje
automobilom kad brza reakcija presuđuje hoće li doći do nesreće
ili ne.
4. Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti
srca.
I to upravo zahvaljujući antioksidansima. Jaje kuhanjem gubi
polovinu esencijalnih tvari, a nakon toga ih najviše imaju
jabuke.
5. Jaja pomažu u smanjenju krvnog tlaka.
Proteini u jajima smanjuju krvni tlak, a time se smanjuje i rizik
od razvijanja bolesti srca.
I ljuska je zdrava!
Znanstvenici su dokazali da je ljuska jajeta dobra za zdravlje i da poboljšava zdravlje noktiju, kose i desni.
Uz sve to, smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što
je astma i alergijski rinitis.
Priprema: Prokuhajte jaja na pet minuta i potom ostavite da se
osuše. Nakon toga ih sameljite u običnom mlincu za kavu. Dovoljno
je konzumirati 0,5-1 grama mljevenih ljuski jaja dnevno, a možete
ih konzumirati pomiješane s vodom ili kao dodatak žitaricama za
doručak.