Kako se pripremaju zapečeni punjeni šampinjon? Lako su predjelo ili jednostavan prilog. Napunite ih unaprijed i ispecite kad budete spremni.
Jeste li ikada pripremali zapečene punjene šampinjone?
Sastojci za zapečene punjene šampinjone:
- 1/2 kg šampinjona
- žlica maslaca
- češanj češnjaka, mljeveni
- pola čašće krušnih mrvica
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 50 g svježe naribanog parmezana, plus još za preljev
- 5 dkg krem sir, omekšao
- žlica svježe nasjeckanog peršina, plus još za ukras
- žlica svježe nasjeckanog timijana
Zapečeni punjeni šampinjoni – priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Namažite lim za pečenje. Gljivama uklonite peteljke i grubo ih nasjeckajte. Klobuke gljiva stavite na lim za pečenje.
U srednjoj tavi na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte nasjeckane peteljke gljiva i kuhajte dok većina vlage ne izađe, 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte dok ne zamiriše, 1 minutu, zatim dodajte krušne mrvice i pustite da se malo prepeče, 3 minute. Posolite i popaprite. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješajte mješavinu peteljki gljiva, parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i popaprite. Kapice gljiva napunite nadjevom i pospite još parmezanom. Pecite zapečene punjene šampinjone dok gljive ne omekšaju, a vrhovi ne porumene, 20 minuta. Za posluživanje ukrasite peršinom.