Bob je jedna od najstarijih udomaćenih prehrambenih mahunarki. Bob je odličan izvor vlakana, proteina, željeza, vitamina B i mnogih drugih korisnih nutrijenata. Svježbi bob ima blag i kremast okus koji nadopunjuje mnoga proljetna jela. Međutim, mahune boba imaju kratku sezonu. Stoga je optimalno rješenje zamrzavanje mahuna boba za kasniju upotrebu.
Prvo što je potrebno napraviti za zamrzavanje mahuna boba je čišćenje. Stavite mahune boba u cjedilo i isperite hladnom vodom. Kada ste očistili mahune boba, vrijeme je za kuhanje. Za najbolju kvalitetu preporuča se potpuno skuhati mahune boba. Zakuhajte vodu i dodajte malo boba i prokuhajte. Bob želite kuhati u malim obrocima kako biste spriječili prekuhavanje. Svaku seriju kuhajte oko 4 minute.
Sljedeće što je potrebno napraviti za zamrzavanje mahuna boba je hlađenje. Izvadite bob iz kipuće vode šupljikavom žlicom i stavite ga u zdjelu s ledenom vodom na 4 minute. Stavite bob na čisti papirnati ručnik i osušite. Stavite suhi bob u jednom sloju na lim za kolačiće obložen papirom za pečenje i stavite u zamrzivač preko noći. Kada se bob zamrzne, stavite ga u vrećicu za zamrzavanje. Ovaj način za zamrzavanje boba već je gotov. Iskoristite smrznuti bob u roku od 6 mjeseci.