Čuvanje artičoka /

Zamrzavanje artičoka - kako pravilno zamrznuti artičoke?

Image
Foto: Pixabay

Možda se katkad zapitate mogu li se zamrznuti svježe artičoke i koji je najbolji način očuvanja svježih artičoka?

11.10.2021.
13:40
Pixabay
VOYO logo

Zamrzavanje artičoka je mogče tek nakon kuhanja i nikako ih se ne smije zamrzavati sirove. Ako pokušate zamrznuti sirove artičoke, one će promijeniti boju i imat će loš okus kad se skuhaju. Prilikom odabira artičoka za zamrzavanje, odaberite artičoke ujednačeno zelene boje s čvrsto prilijepljenim listovima. Najsvježije artičoke trebale bi biti velike i kompaktne te bi trebale biti prilično teške za svoju veličinu.

  • Kako biste artičoke pripremili za smrzavanje, uklonite sve vanjske listove i zamagljenu gušu (koja je prikladno nazvana jer zapravo predstavlja opasnost od gušenja). Nakon što uklonite sve nejestive dijelove, ostat će vam blijedo obojeni unutarnji listovi (ili lišće). Odrežite vrhove i stabljike i operite srca u hladnoj vodi, koristeći cjedilo da se nakon pranja dobro ocijede.
  • Kad vaši dijelovi artičoke budu lijepi i čisti, vrijeme je da ih blanširate kako biste ih pripremili za zamrzavanje za dugotrajno skladištenje. Kad većinu povrća blanširate za zamrzavanje, samo ga skuhate u vodi, a zatim brzo premjestite u hladnu vodenu kupelj da se ohladi. Međutim, s artičokama ih je potrebno kuhati u mješavini vode i askorbinske kiseline ili limunova soka u omjeru 1/2 šalice soka od limuna ili 1 žlica askorbinske kiseline na 2 litre vode. Ovo služi da spriječi potamnjenje globusa artičoke.
  • Male artičoke treba blanširati tri do pet minuta, dok se srednje velike čokolade trebaju blanširati 7 minuta u smjesi kisele vode. Kako bi toplina lakše prodirala tijekom blanširanja, prije ključanja izbušite rupu u podnožju artičoke. Nakon što prokuha, artičoke premjestite u kupelj s ledenom vodom da se ohlade isto vrijeme koliko su se kuhale. Zatim ocijedite u cjedilo i stavite licem prema dolje na čisti ručnik da se osuši.
  • Nakon što ste blanširali artičoke, postoje dvije različite metode pomoću kojih ih možete zamrznuti za dugotrajno skladištenje. Artičoke možete zamrznuti na listovima kolačića prije premještanja u prikladne spremnike za dugotrajno skladištenje ili ih možete izravno premjestiti u spremnike i zamrznuti u spremnicima. Za brzo zamrzavanje stavite artičoke u zamrzivač na listove kolačića, licem prema gore, dok se potpuno ne smrznu. Nakon što se smrznu, stavite željene dijelove u odgovarajuće posude i vratite u zamrzivač.
  • Nakon što se ohlade, blanširane artičoke mogu se prenijeti u odgovarajuće posude i izravno zamrznuti. Budući da se ne mogu čvrsto pakirati, nema razloga ostavljati prostor za glavu u posudama pri zamrzavanju artičoka. Nakon kuhanja, artičoke na pari mogu se umotati u foliju, staviti u plastične vrećice i zamrznuti cijele. Prikladno pakiranje za zamrzavanje artičoka uključuje vrećice za zamrzavanje, krute posude od tuppera ili staklene posude ili aluminijsku foliju za izdržljivost.
  • Zamrznute artičoke možete držati šest do osam mjeseci prije nego što počnu propadati. Za odmrzavanje smrznutih artičoka, izvadite ih iz zamrzivača i čvrsto zamotajte u izdržljivu aluminijsku foliju. Artičoke stavite u foliju na vodu na pari dok se ne odmrznu, a zatim ih nastavite kuhati po želji. Alternativno, svježe artičoke se mogu čuvati do tjedan dana u hladnjaku tako da ih poprskate s malo vode i stavite u nepropusnu plastičnu vrećicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo