Postoje različite vrste kelja koje se mogu koristiti u pripremi različitih jela. Najčešća vrsta kelja koja se koristi u pripremi jela je obični kovrčavi kelj, ali uz njega postoji i lacinato kelj, ukrasni kelj, crveni rus te kineski kelj.
Obični kovrčavi kelj
Najčešća vrsta kelja koja se koristi u pripremi različitih jela. Blijedo je do tamnozelene boje s velikim listovima s naboranim rubovima i dugim stabljikama.
Lacinato kelj
Talijanska sorta kelja koju je uzgojio Thomas Jefferson u svom vrtu u Monticellu. Tamno plavo-zeleni, vitki, dugi listovi nemaju kovrče i nabore uobičajene za kelj. Listovi su zgužvani i naborani poput savojskog kupusa i uvijeni duž cijelog ruba.
Ukrasni kelj
Naboran i pahuljasti, nalazi se u bojama od bijele do ružičaste te od ljubičaste do magenta boje. Šarene boje su njegova posebnost i koristi se kao ukras. Formira rozetu, koja izgleda kao otvoreni cvijet. Iako su mu listovi pomalo grubi, jestiv je.
Crveni Rus
Ova vrsta kelja izgleda kao obraslo hrastovo lišće u bojama od plavo-zelene do ljubičasto-crvene. Među njegovim glavnim prednostima je dobar okus u salatama, a i lijepo izgleda. Hladno vrijeme pojačava njegovu boju. Slađi je i nježniji od običnog kelja.
Kineski kelj
Kineski kelj može biti zamjena za običnu brokulu u mnogim receptima. Sa visokim sadržajem kalcija, željeza, vitamina A i C.