začinite advent /

Vino u svoj svojoj raskoši: mirisno, slatko i toplo za najljepše doba u godini

Image
Foto: Thinkstock

Šalica kuhanog vina vraća u život promrzle prste i noseve nakon višesatne šetnje ulicama i trgovima koji blješte, svjetlucaju i sjaje, dočekujući Božić

5.12.2018.
17:50
Thinkstock
VOYO logo

Sastojci

  • litra crnog ili bijelog vina
  • limun ili naranča ili klementina
  • 3 žlice šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvjezdice anisa 
  • 10-ak klinčića
  • pola mahune vanilije
  • nekoliko kriškica đumbira (želite li pikantniji napitak)
  • 2 decilitra vode

Postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vino ulijte u lonac u kojem ćete ga kuhati te mu dodajte čašu vode, zvjezdicu ili dvije anisa, štapiće cimeta, klinčiće, šećer i četvrtinu mahune vanilije (tupom stranom noža iz nje istisnite jezgru pa umješajte u napitak).

Potrudite se da nabavite nešpricane agrume kako bi i koricu naribati u napitak (može i sušena korica naranče/limuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrežite nekoliko kriški voća i iscjedite sok od jedne naranče (limuna ili klementine) pa ga procijedite (kako ne bi po napitku plivali komadići pulpe). Sok i kriške voća dodajte vinu, kuhajte do vrenja pa maknite s vatre.

Servirajte u prozirnim šalicama za čaj, kako bi do izražaja došla boja vina, te svaku šalicu ukrasite kriškom naranče koju ćete zarezati i nataknuti na rub čaše. 

Uz kuhano vino možete poslužiti cimet rolice ili cantuccine (tvrde talijanske keksiće) za koje ćemo uskoro objaviti recept. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo