Ovo izdašno varivo od govedine najbolji je ručak za hladne jesenske dane. Varivo za ručak je puno pekane govedine, krumpira i povrća koji ovo čine izdašnim obrokom u jednom loncu koji će vam definitivno zagrijati dušu.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo za ručak su:
- 1 kg govedine
- 60 grama brašna
- 3 žlice biljnog ulja
- Sol i papar, po ukusu
- 4 mrkve, nasjeckane
- 1 srednja glavica luka, nasjeckana
- 5 češnja češnjaka, mljevenih
- 3 žlice paste od rajčice
- 500 ml goveđe juhe
- 60 ml crnog vina
- 4-5 krumpira
- 2 žličice svježeg ružmarina
- 2 žličice svježeg timijana
- 140 grama smrznutog graška
Prvo što trebate učiniti kada pripremate varivo za ručak je pomiješati govedinu s brašnom u zdjeli srednje veličine i ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu ili lonac s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte pola biljnog ulja i dodajte pola mesa te sol i papar po ukusu. Pecite 3-4 minute okrećući meso do pola. Izvadite meso i ponovite s ostatkom mesa. Dodajte ostatak ulja i dodajte mrkvu i luk, kuhajte 3-4 minute pa dodajte češnjak i pastu od rajčice.
Ponovno dodajte zapečenu govedinu i ulijte goveđi temeljac, vino, majčinu dušicu i ružmarin. Miješajte i zagrijavajte na jakoj vatri dok ne zavrije, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 1 sat. Dodajte krumpir, poklopite i pirjajte dok krumpir ne omekša oko 45 minuta. Dodajte smrznuti grašak, pustite da se zagrije 5 minuta. Varivo za ručak je gotovo i spremno za posluživanje. Dobar tek!