Ovaj recept za varivo sa suhim mesom savršena je hrana za hladne jesenske dane. Varivo sa suhim mesom je vrlo jednostavno za napraviti i prepuno je graha, rajčice i špinata, što čini ovo varivo zasitnim i kompletnim obrokom.
Sastojci potrebni da se pripremi varivo sa suhim mesom su:
- 4 žlice ulja
- 1 kg sušenih svinjskih rebarca
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 4 klinčića češnjaka, sitno mljevenog
- 2 konzerve pasirane rajčice od 400 ml
- 350 ml bijelog vina
- 1 šaka peršinovog lista
- 5 grančica timijana
- 1 čajna žličica sušenog ružmarina
- 1 čajna žličica kadulje
- 2 lista lovora
- 600 grama bijelog graha iz limenke
- Sol i papar, po ukusu
Kada pripremate varivo sa suhim mesom najprije zagrijte 2 žlice ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Začinite rebra s malo soli. Radeći u serijama kako ne biste pretrpali tavu, zapecite rebra sa svih strana. Izvadite sva rebra iz lonca. Dodajte preostalo ulje i luk te kuhajte uz često miješanje dok luk ne porumeni. Dodajte češnjak i kuhajte još 1 minutu. Dodajte pasiranu rajčicu i drvenom žlicom ostružite dno lonca kako biste uklonili sve ukusne zapečene mrlje.
Dodajte vino, peršin, majčinu dušicu, ružmarin, kadulju i lovor. Vratite rebarca u lonac, pazeći da bude u jednom sloju. Kuhajte varivo sa suhim mesom poklopljeno na vrlo laganoj vatri 3-4 sata ili dok rebarca ne omekšaju. Nakon što rebra omekšaju maknite lonac s vatre. Uklonite peršin, grančice timijana i lovorov list i bacite ih. Vratite na vatru, dodajte grah i zagrijte. Začinite po ukusu solju i paprom i poslužite. Dobar tek!